2024 RIBA Kraliyet Altın Madalyası’nın Sahibi: Lesley Lokko

Ganalı-İskoç mimar, eğitimci, yazar ve küratör Profesör Lesley Lokko, mimarlık alanında dünyanın en büyük ödüllerinden biri olan RIBA Kraliyet Altın Madalyası 2024’e layık görüldü.

Yaşam boyu süren çalışmaları nedeniyle İngiltere Kralı adına sunulan RIBA Kraliyet Altın Madalyası, her yıl mimarinin ilerlemesinde önemli etkisi olan kişiye veya kişilere veriliyor.

2024 ödülü sahibi Lesley Lokko, mimarlık pratiği ve eğitimine yönelik farklı yaklaşımları destekleme konusundaki kararlılığıyla tanınıyor. Profesör Lokko, yirmi yılı aşkın bir süredir kariyerini, az temsil edilen sesleri yükseltmeye ve mimarlık, kimlik ve ırk arasındaki karmaşık ilişkiyi incelemeye, mimarlık eğitimini, diyaloğu ve söylemi derinden etkilemeye adadı.

Lesley Lokko, 2021 yılında Gana'nın Accra kentinde sanatı, beşeri bilimleri ve bilimi birleştiren yeni bir eğitim, araştırma ve kamusal diyalog modeli olmayı hedefleyen African Futures Institute (AFI)’yi kurdu.

AFI'yi kurmadan önce Lokko dünya çapında birçok üniversitede ders verdi ve mimarlık eğitimini demokratikleştirmek, sömürgelikten kurtarmak ve ilerletmek için mimarlık derslerini yeniden şekillendirdi. Lokko, Johannesburg Üniversitesi Mimarlık Enstitüsü Kurucusu ve Direktörü, New York City College'daki The Bernard ve Anne Spitzer Mimarlık Okulu Dekanı olarak görev yaptı.

2023 yılında mimarlık ve eğitime verdiği hizmetlerden dolayı OBE (Order of the British Empire / Britanya İmparatorluk Nişanı) ödülüne layık görüldü ve Venedik'teki 18. Uluslararası Mimarlık Bienali'nin küratörü olarak atandı.

Lesley Lokko ödüle layık görülmesi ile ilgili duygularını şu sözlerle özetledi: “Bu ödül benim için büyük sürpriz oldu. RIBA Kraliyet Altın Madalyası’nı geçmişte kazananlarla birlikte değerlendirilmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu kişisel bir ödül olsa da, bu yalnızca kişisel bir zafer değil, birlikte çalıştığım ve hedeflerimi paylaşan kişi ve kuruluşların da katkısı büyük.

Mimarlığa, kesinlik arayarak, cevaplar arayarak başladım. Bunun yerine, dünyayı yorumlamanın ve şekillendirmenin çok daha zengin, daha meraklı ve daha empatik yollarını, sorularını ve olasılıklarını buldum. Mimarlık bana tüm biçimleriyle (görsel, yazılı, inşa edilmiş, icra edilmiş) yeni bir dil verdi ve bu dil de bana büyük bir umut verdi."

RIBA Başkanı Muyiwa Oki ise Lesley Lokko ile ilgili şu sözleri paylaştı: “Hayatın her alanında eşitliğin ve katılımın ateşli bir savunucusu olan Lesley Lokko'nun mimarlık eğitimine yönelik ilerici yaklaşımı, gelecek için umut vadediyor. Mimarlık, yaşamın her kesiminden insanı memnuniyetle karşılayan, çevremizin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir meslek olarak geniş bir kültür ve bakış açısı yelpazesine de kucak açar.

Değişimin ileri görüşlü bir temsilcisi olan Lesley, hayatını, sadece akademik çabalarıyla değil, yazar ve küratör olarak yaptığı çalışmalarla da bu değerleri savunmaya adadı. Lesley Lokko, azmi ve iyimserliğiyle küresel mimarlık sahnesinde silinmez bir iz bırakan mütevazı bir devrimci güç olmaya devam ediyor.”

RIBA Kraliyet Altın Madalyası 2024, 2 Mayıs 2024'te Londra'da Lesley Lokko'ya resmi olarak sunulacak.

Etiketler: