Delft Teknoloji Üniversitesi (TU Delft) Mimarlık Fakültesi'nde bulunan Tasarımda Bilişim (Design Informatics) kürsüsü tarafından, mimarlık eğiminde deprem konulu çalışmalar ile ilgili uluslararası ve disiplinler arası bir sempozyum düzenleniyor. “CORE: Computation for Earthquake Resilience and Recovery” başlığıyla 3 - 4 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinliğe İzmir Mimarlık Merkezi ev sahipliği yapıyor.

Sempozyum, TU Delft Yapı Teknolojisi yüksek lisans programı kapsamında, Tasarımda Bilişim kürsüsü tarafından koordine edilen ve Yapı Tasarımı ve Mekaniği kürsüsü ile birlikte yürütülen CORE stüdyosunun bir devamı olarak kurgulandı. Yapılı çevrede hesaplamalı tasarım yöntemleri ve dijital teknolojilerin kullanımına odaklanan stüdyo, Şubat 2023 depremleri ardından “Depreme Dayanıklılık ve İyileştirme” konusunu ele aldı. 46 kişilik öğrenci grubu kodlama, parametrik tasarım, robotik, yapay zeka, dijital imalat, ve coğrafi bilgi sistemleri gibi teknik ve teknolojileri kullanarak deprem yönetiminin tüm aşamalarını kapsayan 17 proje geliştirdi. Sempozyum, bu deneyimin Türkiye'deki ilgili kurum ve kişilerle paylaşımını ve bu alanda ileriye dönük yeni iş birliklerinin kurulmasını amaçlıyor.

Sempozyum kapsamında gerçekleşecek olan sergide TU Delft öğrenci projelerinin yanı sıra Türkiye'deki çeşitli mimarlık okullarında yürütülmüş deprem konulu çalışmalar sergilenecek. Sergi, 3 Nisan saat 11:00'da açılacak ve 5 Nisan saat 17:30'a kadar ziyaret edilebilecek. İki günlük sempozyum programı kapsamında Hollanda’dan ve Türkiye'den akademisyenler deprem konulu sunumlarını gerçekleştirecekler ve farklı mimarlık okullarındaki deneyimler paylaşılacak. Ayrıca, Hollanda'dan ve Türkiye'den öğrencilerin katılımına açık atölye çalışmaları düzenlenecek.

Atölye çalışmalarına katılmak isteyen öğrenciler aşağıda yer alan kayıt formu ile 13 atölye çalışması konusundan hangilerine katılmak istediklerini belirtebilecekler. Atölye çalışmaları, mimarlık ve ilişkili alanlarda (şehircilik, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstriyel tasarım, inşaat mühendisliği, vb.) eğitim gören üçüncü ve dördüncü sınıf lisans ile yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açıktır.

Sempozyum koordinasyonunu TU Delft'den Sevil Sarıyıldız ve Serdar Aşut ile İzmir'den İlker Kahraman yürütüyor. Sempozyum içeriği İzmir Yüksek Teknoloji Enstüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstinye Üniversitesi, ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden akademisyen ve öğrencilerin katkıları ile şekilleniyor. Hollanda Ankara Büyükelçiliği'nin ana sponsoru olduğu sempozyum ayrıca MipMap Technologies tarafından destekleniyor.

Sempozyum Programı: tinyurl.com/core-sempozyum2024
Kayıt Formu: tinyurl.com/core-izmir2024