"Synthetic Architecture" isimli Instagram hesabındaki paylaşımlarıyla dikkat çeken Pınar Ongun ve Ozan Ertuğ ile, günümüzdeki yapay zekâ devriminin mimarlık alanındaki etkilerini; mimarlığın dijital dönüşüm sürecinde, 2000'li yılların başında başlayan dijitalleşmeden, yeni nesil programlara geçişle ilgili düşüncelerini ve deneyimlerini konuştuk.
do[x] architecture kurucuları Dicle B. Özdemir ve Kadir Uyanık’la tasarım yöntemlerini, müze ve sergileme alanlarındaki çalışmalarında nasıl bir hazırlık süreci izlediklerini, eski eserle ilişkilerini, kültürel miras konularına olan ilgilerini, sürdürülebilirlik odaklı tasarım prensiplerini ve multidisipliner çalışmanın avantajlarını ve zorluklarını konuştuk.
Arqgen'in kurucusu, mimar Thomas Takeuchi ile yapay zekanın mimari tasarımda kullanımı hakkında Gözdenur Demir'in gerçekleştirdiği bu söyleşide, Takeuchi mimari tasarımda yapay zeka tabanlı yöntemlere olan tutkusunu ve bu yöntemler hakkındaki pratik bilgisini aktarıyor. Ayrıca Arqgen adlı startup şirketinin kuruluşundan, faaliyetlerinden ve devam eden projelerinden bahsediyor.
Ponto Atelier, farklı coğrafyalarda, değişen ölçekler ve programlarda projeleri olan Portekizli genç bir ofis. Atlantik Okyanusu’nda, Madeira Adaları’nda konumlanmış olan bu stüdyonun adını daha sık duymaya başlayabiliriz çünkü hem yapım aşamasında olan çeşitli projeleri tamamlanmak üzere, hem de bu yıl küratörlüğünü Andreia Garcia’nın üstlendiği Venedik Mimarlık Bienali, Portekiz Pavyonu’na davet edilen ofislerden biri oldular. Şebnem Şoher, stüdyonun kurucuları Ana Pedro Ferreira ve Pedro Ribeiro’yla işlerine ilham veren kaynaklar, adada olmak ve sürdürülebilirliğin farklı açılımları üzerine konuştu.
Tasarımdan uygulamaya bütüncül bir yaklaşımla ele aldıkları projeleriyle ve özellikle kamusal alanlardaki üretimleriyle ilham veren KAAT Architecture + Urban’ın kurucu ortakları Lebriz Atan Karaatlı ve Sacit Arda Karaatlı ile son dönemde gerçekleştirdikleri çalışmaları, Güney Amerika ve Avrupa’yı kapsayan gezilerinin detaylarını konuştuk.
Prof. Dr. Afife Batur’un; 50 yılı aşan kariyeri, akademik çalışmaları ve mimarlığa olan katkılarıyla birlikte, anneliğini, öğretmenliğini ve mesleğiyle özverili ilişkisini, kızı Y. Mimar Z. Ayşe Güngör’den dinledik.
İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından görevlendirilerek, deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Koruma ve Restorasyon Uzmanı, Yüksek Mühendis-Mimar Doç.Dr. Ömer Dabanlı'yla bölgeye dair gözlemlerini, depremin kültürel miras üzerindeki izlerini ve bundan sonra izlenecek yol önerilerini konuştuk.
50 yılı aşan kariyeri, akademik çalışmaları ve mimarlığa olan katkılarıyla birlikte, anneliğini, öğretmenliğini ve mesleğiyle özverili ilişkisini, kızı Y. Mimar Z. Ayşe Güngör’den dinledik.
MEF Üniversitesi’nin Yüksek Lisans Programı, Alternatif Mimarlık Pratikleri (AAP) yürütücüsü ve öğrencileriyle program içeriği ve bu seneki temaları, "Atık" üzerine konuştuk.
Beşiktaş Belediyesi, semt sakinlerinin yaşam kalitesini artırmak amacıyla “Semtini Yaşat” adlı bir proje başlattı. Proje, Beşiktaş ilçesinde yaşayan insanların, ihtiyaç ve beklentileri göz önüne alınarak hazırlanıyor. Proje tamamlandığında, yerel yönetim kararlarına yön verecek bir kentsel yaşam rehberi elde edilecek.
1 Kasım 2021 tarihinde Archi Design Timber Talks Serisi kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde düzenlenen toplantının ardından; etkinliğin konuğu Kevin P. Flanagan; Demet Sürücü ve Melek Elif Somer’in ahşap yapıların, kentlerin geleceğindeki yeri hakkındaki sorularını yanıtladı.
SO?’nun kurucu ortağı Oral Göktaş ile İstanbul Planlama Ajansı Kampüsü’nün dönüşümü, projelerindeki yaklaşımları ve süreci ele alma yöntemleri üzerine konuştuk.
Kendisini "ses dokuyucu" olarak tanımlayan "Kadıköy Akustik" çalışmasıyla biz mimarları da kentin seslerini dinlemeye davet eden Dr. Oğuz Öner'le hem mimarlık - kent - ses ilişkisini hem de "ses" le ilgili diğer çalışmaları üzerine konuştuk. Öner hepimizi; etrafı, birbirimizi ve en özünde iç sesimizi dinlemeye davet ediyor.
Yenikapı Marmaray Transfer Alanı'yla arkeolojik kazı alanını birbirine bağlamak ve kazı alanından çıkarılan buluntuların izlenebilmesi amacıyla 2020 yılında açılan Theodosius Limanı Arkeolojik Alanı Mimari Proje Yarışması'nda birinci seçilen CAA Studio ile projenin detaylarını ve uygulama sürecini konuştuk.
3 Ağustos 2022’de ATÖLYE, Participatory Design Conference (PDC) Turkey ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ev sahipliğinde “Katılımcı Kent Yürüyüşü” etkinliği düzenlendi. ATÖLYE İstanbul’un Bomontiada’daki Hub’ında başlayan yürüyüşün ardından yapılan çalışmalar 12 Ağustos 2022 Cuma günü İstanbul Planlama Ajansı'nda (İPA) gerçekleştirilen, uygulayıcıların ve araştırmacıların katıldığı bir panelle izleyicilere sunuldu. Panelde çalışmalarını anlatan ATÖLYE ekibinden Ecem Çınar ve Aleyna Türker'le katılımcı tasarım yöntemlerini ve çalışma süreçlerini konuştuk.
İstanbul95 Okumaları: Şehirde Oyun kitabı çerçevesinde Selva Gürdoğan'la çocuğun kentte var olabilme hali üzerine konuştuk. Pelin Derviş ve Selva Gürdoğan editörlüğünde hazırlanan, şehirlerdeki oyun alanları üzerine manifesto niteliğinde 13 makalenin yer aldığı kitap Superpool tarafından yayınlandı.