Deniz Tümerdem, Elif Soylu ve İpek Kay ile “Üreterek Öğrenme Mekanı: Büyükdere Fidanlığı ve Pratik Bahçıvan Yetiştirme Yurdu” başlığıyla Salt Araştırma 2019 Fonları kapsamında desteklenen araştırmalarının kapsamını, mekanı örgütleyen politik ve sosyal dinamikleri konuştuk.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Londra Royal College of Art İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Graeme Brooker’u atölye yürütmesi ve de bir konuşma yapması için İstanbul’a davet etti. Radikal Miraslar temasıyla gerçekleştirilen atölye Eminönü’ndeki hanlardan birine odaklanırken Salt Galata’daki konuşma, iç mimarlığın geleceğine dair daha geniş bir perspektif sundu. Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Can Altay, Brooker ile iç mimarlığın bir mekansal disiplin olarak mekanla nasıl ilişkilendiğine ve yapılı çevrenin geleceğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi.
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
Bilgen Coşkun ve Dilek Öztürk, Stockholm’de çalışmalarını sürdüren mimar Rahel Belatchew ile bugünün mimarlığında esnek tasarım kavramının toplumdaki birleştirici gücünden ve sürdürülebilirliği malzemenin ötesinde fonksiyon ile değerlendirmekten bahsettiler.
Türkiye’nin arkeolojik varlıklarının korunması için bilgi ve farkındalığın artırılması hedefiyle çalışılan SARAT kapsamında ülke genelinde bir arkeoloji ve toplum ilişkisi anketi yapıldı.
Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2019 kapsamında Su Kentleri başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Kunlé Adeyemi ile kentleşme ve iklim değişikliği konularında mimarlık ve mimarın rolü üstüne bir söyleşi gerçekleştirdik.
Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit sergisini küratörleriyle konuştuk. Sergi kapsamında Bristol Oteli’ni dijital olarak yeniden üreten Apollo ekibi de süreci aktardı.
Bilgen Coşkun ve Dilek Öztürk; Curious Community 2019 kapsamındaki Şehirleri Birlikte Tasarlamak paneli sonrasında sosyolog ve Living Cities üyesi Jennie Björstad ile konuştu.
Tefrikamızın beşinci ve son bölümünde Sevinç Hadi, Milli Reasürans’ın tasarım ve yapım sürecine dair detaylara değiniyor, mimarlığın yaşamı tasarlamanın bir parçası olduğunu vurguluyor.
Bilgen Coşkun ve Dilek Öztürk, UN-Habitat'tan Christelle Lahoud, Pontus Westerberg ve Klas Groth ile günümüzde katılımcı planlama anlayışı ve akıllı şehir tasarımı üzerine konuştu.
Tefrikamızın dördüncü bölümünde Sevinç Hadi, Türkiye'ye döndüğü yıllarda kent planlama çalışmalarını ve Şandor Hadi ile birlikte yürüttükleri ofis düzenini anlatıyor.
Fikirtepe’de bir gecekondu mahallesinde yaşayan Kamil’in dönüşüm hikayesini anlatan Saf filmini, yönetmeni Ali Vatansever ile konuştuk.
Tefrikamızın üçüncü bölümünde Sevinç Hadi, Almanya’daki çalışma deneyimleri ile oradaki yaşamına dair detayları, Avrupa gezilerini ve kendisini etkileyen yapıları paylaştı.
Yoğunluk ekibi kurucuları Elif Tekir, İsmail Eğler ve Nil Aynalı Eğler ile mekanla farklı biçimlerde ilişki kurmaya dair izledikleri yolları ve yaklaşımlarını konuştuk.
Tefrikamızın ikinci bölümünde Sevinç Hadi, kendisini mimar olmaya yönelten nedenleri, 1953-1958 yılları arasında okuduğu İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık eğitiminin verilme biçimi ve ortamına dair deneyimleri ile günümüz eğitimi ve öğrencilerine ilişkin düşüncelerini paylaştı.
16. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde mimarlık öğrencilerini vardiyalar halinde sürece dahil eden Türkiye Pavyonu’nu ve düzenlenen 13 farklı atölyede elde edilen birikimi, projenin küratörleri ile konuştuk.