Commons & Communities İstanbul, 6 Ekim’deki Seminer ile Salt Galata'da Başlıyor

Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye tarafından yürütülen ve küratörlüğünü In-Between Tasarım Platformu’nun üstlendiği Commons & Communities Global Mimarlık Sergisi, Salt ev sahipliğiyle 6 Ekim - 6 Kasım 2022 tarihleri ​​arasında İstanbul'da gerçekleşecek.

Brezilya, Çin, Danimarka, Türkiye ve Baltık ülkelerinin (Estonya, Letonya, Litvanya) farklı çözüm önerilerini ve bakış açılarını bir araya getirmeyi amaçlayan Commons & Communities Sergisi, 2023 yılında Kopenhag'da düzenlenecek olan 28. UIA Dünya Mimarlık Kongresi için bir açık hava sergisine dönüştürülecek.

In-Between Tasarım Platformu’nun kürasyonu; karar verme süreçlerine farklı sesleri dahil eden global eğilimlere cevap vererek, “ortak yaşam kültürü”ne odaklanıyor. Günümüzde kullanıcı; tasarım sürecinin başında yer alarak, tasarımı fiilen tamamlayan, aktif ve dahil olan bir profil haline geliyor. Böylece "son kullanıcı" kavramı değişiyor. Bu demokratik yaklaşım, “toplum için tasarlamak” algısını “birlikte tasarlamak” olarak dönüştürüyor.

Günümüzde mimar; komünitelerin yaşamak istediği alanları inşa etmelerine yardımcı olan, disiplinlerarası diyaloglar yaratan bir danışman ve kolaylaştırıcı olarak öne çıkıyor. Tüm bu değişen küresel dinamikler kapsamında, Commons & Communities İstanbul Sergisi için seçilen projeler, mimarlığı; gezegenimizdeki tüm canlı organizmalara saygı duyarak, toplumu kolektif bir şekilde dönüştüren güçlü bir araç olarak yansıtıyor.

Commons & Communities İstanbul 6 Ekim 2022 Seminer Programı
6 Ekim’de Salt Galata’da bir seminerle başlayacak olan Commons & Communities İstanbul programı; mimarlığın; çağımızın zorluklarına farklı coğrafyalarda nasıl yanıt verdiğine dair interaktif bir öğrenme ve etkileşim platformu oluşturmayı hedefliyor. Brezilya’dan, Danimarka’dan ve Türkiye'den mimarları üç tema altında bir araya getirecek seminer, 6 Ekim’de Salt Galata Atölye 2'de başlayacak.

Fotoğraf: Cemal Emden
Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz
Commons & Communities Global Mimarlık Sergisi
Fotoğraf: Herkes için Mimarlık

Seminer Programı
1. Oturum: 11:00 - 12:30 Kültürel Coğrafya ile Diyalog İçinde Olan Mimarlık
Salon’un kurucusu Alper Derinboğaz, İstanbul Kent Müzesi üzerinden bugünün müze kavramını; sosyal etkileşim ve gelişimi güçlendiren yaşayan bir kültürel merkez olarak yeniden düşünmeye odaklanacak.

Han Tümertekin; 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi, Venedik Bienali için Han Tümertekin ve Proje Ortakları tarafından tasarlanan Side by Side (Yan Yana) üzerinden, (Mekanı Hareket Oluşturur, Jensen, 2009) su kenarlarında bir arada yaşama potansiyellerine odaklanacak.

SO? kurucuları ‘Hope On Water’ projesi üzerinden, disiplinlerarası bir eğitim yaklaşımı sunarak acil durumlar için konut geliştirme temasına odaklanacak.

Yahşibey Tasarım Çalışmaları #49 Ekibi, bu sene Nevzat Sayın ve Herkes İçin Mimarlık Derneği ile birlikte, Yahşibey'deki iki adet terk terk edilmiş köy okulu için geliştirdikleri “gerçekleştirilebilir” tasarım önerilerini sunacaklar.

Kopenhag merkezli 3XN'in kıdemli ortağı ve proje yöneticisi Mimar Thomas Käszner, 3XN projeleri üzerinden mimarinin şekillendirdiği insan davranışlarına odaklanacak.

Fotoğraf: Cemal Emden
Fotoğraf: Karen Kjaergaard
Fotoğraf: Arkitekt
Fotoğraf: Boğaçhan Dündaralp

2. Oturum: 13:00 - 14:30 Kolektif Üretim Üzerinden Şekillenen Mimarlık
Elif Çeçen ve Zeynep Tümertekin, Üçüncü Mekan üzerinden; çeşitli komünitelerle birlikte sürekli gelişen bir kamusal alan yaratmaya odaklanacak.

Aarhus Mimarlık Okulu’nun Küratörü ve Sergi Yöneticisi Mimar Karen Kjaergaard, ONSITE Mimarlık Galerisi üzerinden, ortak bir katılım ve performans stratejisi altında mimarlığın küratörlüğüne odaklanacak.

Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar, Palanga Sanat & Mimarlık Köyü üzerinden; sanat, tarım ve gündelik hayatı kapsayarak bütüncül bir kültür yaratan kolektif mimarlık metodolojisine odaklanacak.

Boğaçhan Dündaralp ve Tülay Atabey, İlya’nın Kuzguncuk Bostanı üzerinden, dayanışmanın, kamusal alanı yeniden kazanmak için nasıl güçlü bir rol oynadığına odaklanacak.

Fotoğraf: Emre Dörter

3. Oturum: 15:00 - 16:30 Komüniteleri Güçlendirmek İçin Mimarlığı Yeniden Öğrenmek
ŞANALarc kurucuları Alexis Şanal ve Murat Şanal, Kütahya Çamlıbahçe Pazaryeri projesi üzerinden; kentsel aktivitelerin oluşturduğu günlük yaşam ritimlerinin, kent kültürünü zenginleştirmeye olan etkisine odaklanacak.

Danimarka merkezli Mimar Erik Juul, komüniteler için mimarlık yaklaşımını; evsizler için konut tasarlamak ve ortak aktivite alanları yaratmak üzerinden anlatacak.

Superpool Kurucu Ortağı Gregers Tang Thomsen, şehre üç yaşındaki bir çocuğun yüksekliğinden bakıp, görüş açımızı değiştirerek kamusal alanda kapsayıcı bir yaklaşım yaratmaya odaklanacak.

Tabanlıoğlu Mimarlık Ortağı Melkan Gürsel, yerel kültürün özgün değerlerini kullanarak kırsal kesimde kadınların güvenini, paylaşımını, öğrenmesini ve üretimi teşvik etmeye odaklanan Baksı Hüsame Köklü Kadın İstihdam Merkezi projesinin gelişimini paylaşacak.

Danimarka Teknik Üniversitesi'nde akademik çalışmalarını sürdüren, LABMOB'un eski CEO'su Doç.Dr. Victor Andrade, Brezilya'daki favelalar için akıllı mobilite çözümleri yaratmaya odaklanacak.

Projeleri Sergilenen Mimarlar
Atelier d'Architecture Autogeré
Birgitte Kirkhoff, Roskilde Çağdaş Sanat Müzesi
Boğaçhan Dündaralp ve Tülay Atabey
Crossboundaries Design Studio
Elif Çeçen & Zeynep Tümertek
Emmanuel Pratt, Sweet Water Foundation
Erik Juul
Erginoğlu & Çalışlar
Han Tümertekin
Henrietta Palmer, Victoria Mzenge Women
Isabel Berglund
Guto Graciano, Rua Project
Guto Santos
Karen Kjaergaard, Aarhus Mimarlık Okulu
Nevzat Sayın
Sophia Jerram, Letting Space
Salon Alper Derinboğaz
ŞANALarc
SNE Architects
SLA
SO?
Superpool
Tabanlıoğlu Mimarlık
Thomas Käszner, 3XN
Victor Andrade, LABMOB
Yahşibey 49
Zuo Jing Studio

Detaylı bilgi için: https://www.commonities.org/turkey-projects/

Etiketler: