Doğal Pavilyon

EN

DP6 architecturetuurstudio'nun, Hollanda'nın Almere kentinde düzenlenen Floriade Expo 2022 için tasarladığı pavilyon, farklı bir konumda yeni bir konfigürasyonla yeniden inşa edilebilen, neredeyse tamamı biyobazlı ve demonte bir proje.

Fuar için bir yıl içinde tasarlanıp inşa edilen pavilyon, Hollanda'nın karşı karşıya olduğu mekansal zorluklara odaklanıyor: Enerji ve hammadde geçişi, konut sıkıntısını çözme, tarımı daha sürdürülebilir hale getirme, biyoçeşitliliği geri getirme ve iklim değişikliğine uyum sağlama. Doğal Pavilyon, yenilikçi biyo-bazlı yapılar için teşvik edici bir vitrin görevi görüyor.

Bina konsepti iki ana unsurdan oluşuyor:
1 - Çelik bağlantı elemanlarıyla birbirine bağlanan, yerel ahşaptan üretilmiş kirişlerin oluşturduğu çerçeveler.
2 - Çerçevelerin, ahşap zeminler, biyobazlı duvarlar ve yeniden kullanılmış cam pencereler gibi biyo-bazlı ve yeniden kullanılmış malzemelerle esnek bir şekilde doldurulması; böylece akustik veya yangın güvenliği gereksinimlerini karşılayan, farklı ihtiyaçlara yönelik mekanlar yaratılabilmesi.

Tamamen sökülebilir ve yeniden inşa edilebilir olarak tasarlanan pavilyonun Floriade Expo 2022'den sonra, Hollanda'nın çeşitli doğa rezervlerinde sergi alanı ve sinema salonu olarak hizmet vermesi, 2025'ten sonra ise FlevoCampus sürdürülebilir gıda projesinin bir parçası olarak değerlendirilmesi planlandı.

Yapım Süreci

Kompakt pavilyon, minimum teknik kurulum gerektirecek şekilde optimize edildi. Ahşap panjurlar, güneş ışığı ve sıcaklık arasında optimum dengeyi sağlamak üzere parametrik olarak tasarlandı. Cephelerdeki otomatik ayarlı cam panjurlar, çatı pencereleriyle birlikte doğal termal havalandırma ve soğutma sağlıyor. Ahşap testere dişi (şed) çatı, atriyuma yumuşak bir kuzey ışığı taşıyarak, yapay aydınlatma kullanımını en aza indiriyor.

%95 Biyobazlı Malzeme
Pavyonda kullanılan malzemelerin neredeyse tamamı biyobazlı ve yenilenebilir tercih edildi. Yerel ahşaptan üretilen çerçeveler, ahşap (CLT) zeminler ve merdivenlerin yanı sıra, tüm iç duvarlar saman, keten ve kırmızı biber bitkilerinin saplarıyla, ıspanak tohumu gibi tarım ve bahçecilikten arta kalan malzemelerden üretildi. Pencere camları, Lahey'deki eski bir hükümet binasından alınarak yeniden kullanılmıştır.

Biyobazlı Duvarlar

Pavilyon, flora ve faunanın yapılı çevreye nasıl entegre edilebileceğini, şehirdeki biyoçeşitliliğin nasıl iyileştirilebileceğini ve binaların şehirlerde yağmur suyu depolama ve soğutmaya nasıl katkıda bulunabileceğini gösteriyor.

Biyobazlı ve döngüsel malzemelerin kullanılması, malzeme kullanımının en aza indirilmesi, hafif, ahşap kazıklı temeller ve yeşil alanların binaya entegre edilmesi sayesinde pavilyonun çevresel etkisi minimum düzeyde tutuldu.

Pavilyon, yeşil alanla bütünleştirilmiş, döngüsel, biyobazlı ve enerji-nötr evlerin, okulların ve ofislerin endüstriyel ölçekte hızla geliştirilebileceğine örnek teşkil ediyor.

Etiketler: