Dost Mutfağı

Seyyar mutfak ve yemek alanı, herkesin aşina hissedeceği birlikte sofraya oturma fikriyle, genç sığınmacılar ile mültecilere aradaki sınırları kaldırarak destek olmayı amaçlayan bir program için üretilmiş. RIBA yarışması sonucunda tasarlanan proje, açık ve taşınabilir konseptiyle etkileşimin iyileştirici gücünden faydalanmaya odaklanıyor.

RIBA’nın düzenlediği “Beyond Borders” temalı yarışma kapsamında Merrett Houmøller Architects’in tasarladığı Befriending Kitchen, İngiliz Kızılhaç örgütünün yürüttüğü Refugees and Befriending projesinin mekanı olmak üzere seyyar bir mutfak ve yemek alanından oluşuyor. Refugees and Befriending projesi, İngiltere’ye gelmek için sınırlar aşmış olan gençlerin bir araya gelmelerine, haftada bir kere Kızılhaç ekibine katılarak yemek pişirmelerine ve birlikte yemelerine önayak oluyor. Bu haftalık buluşmalar, sığınmacılar ve mültecilerin yaşam becerilerine katkı sunarak dostça bir destek sağlamayı amaçlarken İngilizcelerini geliştirmeleri, kendilerine olan güvenlerini artırmaları ve iyi vakit geçirmeleri için de fırsat sunuyor. Befriending Kitchen projesi de, bu noktada, İngiltere’ye yeni gelmiş bu hassas durumdaki gençlerin karşılaştıkları zorluklar karşısında farkındalığı artırmaya çabalıyor. Daha önce sıradan bir ofis alanında ilerleyen süreç, seyyar mutfak ve yemek alanı projesi ile şehrin farklı bölgelerine uzanma ve böylece projenin ana gayesini daha geniş bir kalabalıkla paylaşma şansını doğuruyor.

“Politik sınırların her iki tarafında yaşanan ortak gerilimler ve arzulara değinmeye çalışırken, bir yemeği paylaşmaktan daha iyi bir başlangıç noktası olabilir mi?” diye soruyor projenin kurucularından Peter Merrett ve şöyle devam ediyor: “Yemek zamanları, herkesin parçası olabileceği evrensel bir aşinalık duygusuna sahip. Bu öneri Kızılhaç’ın ilham verici girişimini mimari bir çözüm sunarak desteklemeye çalışıyor. Proje, göç ve küresel mülteci krizini çevreleyen korku ve şüphe atmosferini etkisiz hale getirerek içerideki sosyal bariyerleri aşıyor ve sınırların ötesine geçiyor.”

Sökülüp takılabilir iki parçadan oluşan mutfak ünitesi ocak, lavobo, servis alanı ve masalarla oturma birimlerini depolamaya yarayan bölümlerinden oluşuyor. Birbirine benzer bu iki parça ayrılıp uzaklaştırıldıklarında aralarında 30 kişiyi ağırlayabilen enformel bir yemek alanı tanımlanıyor. Kullanılmadığında birbirine bağlanan parçalar tekerlekli donatıları sayesinde kolayca farklı yerlere taşınabiliyor. Üniteleri kaplayan renkli grafikler ise RIBA Young People’s Forum’dan gönüllüler ile birlikte geliştirilmiş. Dil ve evrensel aşinalık fikirlerinden türeyen grafik tasarımı, aslen dil engellerini aşmak üzere geliştirilmiş olan ve denizcilikte kullanılan uluslararası kod flamaları sisteminden ilham alıyor.

Befriending Kitchen, ilk olarak 2017 yılında RIBA’nın Londra genel merkez binasının terasına kurulmuş. Eylül ayından itibaren ise Kızılhaç’ın Hackney ilçesindeki merkezinin avlusunda kullanılmaya başlanmış. Proje süreci boyunca İngiliz Kızılhaç örgütünün Refugees and Befriending program koordinatörleriyle çok yakın bir şekilde çalışan mimarlar katılımcı tasarım atölyeleri düzenlemişler. Üretim, yapım ve dekorasyon süreçleri de RIBA Young People’s Forum ve Kızılhaç gönüllerinin desteğiyle gerçekleştirilmiş.

Etiketler:

İlgili İçerikler: