Einstein Kulesi'nin Onarımı Tamamlandı

Albert Einstein'ın 1900'lerin başında üzerinde çalıştığı hareket, ışık ve uzayla ilgili, genel görelilik teorisini doğrulamak amacıyla inşa edilen Einstein Kulesi, kapsamlı tadilatı tamamlanarak yeniden açıldı.

Berlin'in 25 km güneybatısında, Potsdam'daki Telegraph Hill'de bulunan Einstein Kulesi (Einsteinturm), çatlaklarının kapatılması, yoğun rutubetin giderilmesi ve kubbeli çinko çatısının onarımı için yapılan çalışmalar sırasında bir yıl boyunca iskele altında kaldı.

Restorasyon öncesi, Fotoğraf: Thomas Wolf / Wüstenrot Stiftung
Restorasyon sonrası, Fotoğraf: Thomas Wolf / Wüstenrot Stiftung

1920-1922 yılları arasında Alman-İngiliz mimar Erich Mendelsohn tarafından, astronom Erwin Finlay-Freundlich'in işbirliğiyle inşa edilen ve o dönemde "hantal bir uzay gemisine" benzetilen 20 metre yüksekliğindeki kule, hem mimarlık meraklıları hem de astrofizikçiler için bir cazibe merkezi oldu.

Öncü, dinamik ve işlevsel tarzını başka yerlerde de uygulayan Mendelsohn'un ilk büyük eseri olan amorf yapı, dışavurumcu mimaride bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Kıvrımlı ahşap bir merdivene sahip, eğrisel formlardan oluşan yapı, güneş ışığını çatıdaki teleskoplardan bodrumdaki spektrograf ve gözlem laboratuvarlarına çeken ayrıntılı bir ayna ve mercek sistemi içeriyor.

Mendelsohn'un eskizi, Kaynak: Staatliche Museen zu Berlin, Kunstbibliothek / Dietmar Katz / CC BY-NC-SA 4.0

Kule bugün hala Leibniz Astrofizik Enstitüsü (AIP) tarafından, güneşin manyetik alanlarının incelendiği bir güneş gözlemevi olarak kullanılıyor.

Yapı başlangıçta betonarme olarak planlanmıştı, ancak Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra malzeme eksikliği nedeniyle sıva kaplı tuğla olarak inşa edildi, bu da binanın yapısal olarak en başından beri sorunlu olmasına yol açtı. İkinci Dünya Savaşı'nda ise bombardıman sırasında ağır hasar gördü.

Yaklaşık 1,2 milyon Euro'ya mal olan yenileme çalışmalarını yürüten proje mühendisi Hagen Mehmel, açılış töreninde yaptığı konuşmada yapıyı "fantastik bir yapı, benim gözümde bir heykel, ancak yapı mühendisliği açısından bir fiyasko" olarak nitelendirdi.

Fotoğraf: Thomas Wolf / Wüstenrot Stiftung

AIP'nin güneş fiziği bölümü başkan yardımcısı Alexander Warmuth, çalıştırdığı teleskopların neredeyse 100 yıl önce kurulan orijinal teleskoplar olduğuna dikkat çekti: "Einstein Kulesi artık araştırmaların ön saflarında yer almıyor olabilir ama sadece bir müze parçası da değil. Öğrencileri eğitmek ve yeni büyük güneş teleskoplarının enstrümantasyonunu geliştirmek ve test etmek için hala kullanılıyor."

Anlatılanlara göre Einstein binaya karşı hiçbir zaman ilgili olmamış. Mendelsohn ona binayı gezdirdikten sonra, bilim adamından yanıt almak için saatlerce beklemiş ve Einstein tek kelime mırıldanmış: "Organik."

Einstein Kulesi (Einsteinturm) hakkında daha fazla bilgi edinmek için, hakkında düzenlenen dijital sergiyi inceleyebilirsiniz.

Etiketler:

İlgili İçerikler: