Geçmişe Uzanan Yarık
Katyn Müzesi, II. Dünya Savaşı sırasında öldürülen Polonyalı 20.000 askeri ve devlet görevlisini anmak üzere BBGK Architekci tarafından tasarlanmış. Varşova’nın eski şehir bölgesinde yer alan hisarın 19. yüzyıl yapılarına dağılan müze alanları kavraması zorlu ve acı bir geçmişi sahipleniyor.
Projenin temelini sembolik Katyn Ormanı’nı merkeze alan park oluşturuyor. Giriş, eski şehrin bir uzantısı olan Nowomiejska Kapı’sında konumlanıyor. Sergi alanları ise eski kışlanın iki katına dağılıyor. Kemerli üçüncü yapıda ise hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu plakalar bulunuyor.
Araziyi bölerek ilerleyen, kırmızı pigment eklenmiş beton duvarlarla çevirili derin yarık ziyaretçiyi iki tarafa yönlendiriyor. Merdivenlerden aşağı inerek anma plakalarının yer aldığı yapıya ulaşılırken, yukarı çıkmak gökyüzüne açılan bir yolculuk sunuyor. Tarihi tuğla dokusuna ters düşmemek adına renklendirilen beton aynı zamanda mimari bir ifade aracı olarak kullanılmış; 12 metrelik duvarların üzerinde hayatlarını kaybedenlerin kişisel eşyalarının, mektuplarının ve silahlarının izleri bulunuyor. Zemin kotunda meşe bir geçit karşılıyor ziyaretçileri. Genel dokuyu rahatsız etmeden yerleşen geçit müzenin öyküsünün sonlandığı yerde güçlü bir mimari jest olarak kurgulanmış.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Yüzen Geçit
-
Sahiplenilen Güzellik
-
Mekana Dönüşen İlkeler
-
Bağlayan Detaylar
-
Modernliğin Kurucu Paradoksu ve Yeniden Yapılanan Müzeler
Herkesin bildiği gibi kamu müzeleri bürokrasiye bağlıdır. Yönetiminde görece bir süreklilik olsa da, kadrolaşma atamalarla gerçekleşir. Bağımsız bir yürütme organı, küratoryel yapıları yoktur.
-
Telaşsız Bir His
-
Yaşayan Geçmiş
-
Zaman Küpü