Gök Seyirliği

Çin’in antik sahil köylerinden Henggang’da bir kulübenin bahçesi kamusal bir gökyüzü seyirliğine dönüştürüldü.

L&A Design ekibi tarafından tasarlanan strüktürler çocukları ve yetişkinleri bir araya getiriyor. Tasarımcı ekibin “starry-sky box” olarak adlandırdığı strüktürler avlunun merkezinde köylüler ve ziyaretçileri buluşturan bir sanat enstalasyonu gibi işliyor. Kutu içerisindeki dinlenme alanından gökyüzü izlenebiliyor.

Strüktürün inşasında katlanabilir çitler set gibi kullanılarak avluyu özel ve kamusal kullanımların ayrıştığı iki parçaya ayırıyor. Bu bölümleme ile ziyaretçilere çok boyutlu bir karşılaşma alanı tanımlamak hedeflenmiş.

Tasarım, ekibin kararı ile yerinde gerçekleştirilmiş. Bu sayede kullanılması öngörülen malzemeler sahada deneyerek karar verilebilmiş. Malzeme seçimi esnasında esas aldığı birkaç nokta var. İlk olarak strüktürde kullanılacak malzemelerin ışığı içeriden ve dışarıdan süzebilen yarı geçirgen bir malzeme olması. Hızlı, kolay inşa edilebilir, ucuz ve az emek gücü gerektiren kurulumu sağlaması. Strüktürün görsel estetik değerini düşürmemesi ve hava koşullarına, zamanla olacak olası yıpranmalara karşı dayanıklı olması.

Kutuların ana strüktürünü inşa etmek için ise temel malzeme bambu olarak seçilmiş. Bu nedenle ekip avluyu, küçük bir bambu ormanı olarak tanımlıyor. Bambu ile oluşturulan strüktürün yüzeylerini kaplamak için ise ışığı dışarıdan ve içeriden engellemeyecek yarı saydam dokumasız kumaş seçilmiş.

Köydeki bir kulübenin arka bahçesine konumlanan proje, yaklaşık 200m2 alan kaplıyor. Ana strüktürlerin dışında alanı aydınlatmak için 5-6 metre yüksekliğindeki bambu çubukları sokak lambaları mantığıyla kullanılmış. Su geçirmeyen LED lambaların bağlandığı uzun bambu çubukları alana yerleştirilmiş.

İnşa edilen strüktürel yapılara ek olarak çocuklarla beraber kulübenin cephesi de boyanmış ve bambu çitler üretilmiş. Çit yapımında ise çift tarafı parlak bambular kullanılmış.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL