Le Corbusier İstanbul’da
GAD Vakfı ve İTÜ Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “LC150+ Le Corbusier Exhibition İstanbul 2023” sergisi Le Corbusier’nin zaman ve mekân konusundaki ustalığının gelişimini ve günümüz mimarisi üzerindeki etkisini keşfetmeyi amaçlıyor.
29 Mayıs – 15 Haziran 2023 tarihleri arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Kampüsü’nde gerçekleşecek olan sergi, usta mimarın zamansız eserlerini herkes için erişilebilir kılmayı amaçlıyor. Sergi, Singapur merkezli RT+Q Architects’in özel koleksiyonunda yer alan Le Corbusier’nin eserlerinin modellerini sunuyor. Zaman içinde RT+Q Architects’te staj yapan öğrencilerin stajlarının ilk haftasını bir Le Corbusier çalışmasının modelini yaparak geçirmeleri bir “gelenek” haline getirilmiş. Dolayısıyla sergideki fiziksel eserler stajyerlerin eseri. Ofis çalışmanın amacını; öğrencileri 20. yüzyılın tartışmasız en becerikli ve çok yönlü mimarlarından birisi olan Le Corbusier’nin tasarım fikirleriyle tanıştırmak olarak özetliyor.
Le Corbusier 1911 yılında Viyana’dan İstanbul’a uzanan ve sekiz ay süren ünlü “Doğu Yolculuğu”nu (Voyage D’Orient) ya da kendi ifadesiyle “Faydalı Yolculuğu”nu gerçekleştirir. Le Corbusier’nin modern mimarlık ve şehircilik ilkelerinin oluşumunda önemli bir yere sahip olan İstanbul, bu sergi ile yeniden Le Corbusier ile buluşuyor. Sergide, Le Corbusier’nin eğitim sürecinden profesyonelliğe adım attığı süreçte kırılma noktalarından birisi olan 1911’de gerçekleştirdiği İstanbul seyahatinde gezdiği, çizdiği, yorumladığı yerlerin İTÜ Mimarlık fakültesi öğrencileri tarafından yeniden yorumlandığı grafik çalışmalar da yer alıyor.
İlgili İçerikler:
-
Uluslararası Cami Tasarımı Yaz Okulu Başvuruları Başladı
-
Gökhan Avcıoğlu'nun "Less or More" Kitabı Satışta
-
Arketon Yayınları'ndan Yirminci Yüzyılda Kent Ütopyaları
-
Kant'ın Felsefesinden Mimarlığa Uzanan Bir Okuma: Ledoux'dan Le Corbusier'ye
-
Simetrik Mimarlık Arayışları
Bruno Latour’un 1991 yılında Fransızca olarak yayınlanan ve Türkçeye 2008 yılında Biz Hiç Modern Olmadık ismiyle çevrilen kitabı, bir simetrik antropoloji denemesi olarak ele alınmış modern konsept eleştirisidir. Latour, kitabında mevcut durumdaki antropolojik çalışmaların asimetrik özellik taşıdığı düşüncesiyle antropolojinin simetrik hale getirilebilmesinin nasıl mümkün olabileceğine dair tartışmalar yürütür.
-
Mimar, Akademisyen, Anne… Afife Batur - 2/2
Prof. Dr. Afife Batur’un; 50 yılı aşan kariyeri, akademik çalışmaları ve mimarlığa olan katkılarıyla birlikte, anneliğini, öğretmenliğini ve mesleğiyle özverili ilişkisini, kızı Y. Mimar Z. Ayşe Güngör’den dinledik.
-
Hint Mimarisinin Duayeni Balkrishna Doshi Hayatını Kaybetti
-
Loos’un Süsleme Karşıtlığının Lucretius ve Adorno Bağlamında Eleştirisi - 2/2
Yapısal olanı saflaştırma düşüncesi, süslemeyi yarattı: Olanaksız bir tasarı. Adorno’nun bu vurguları, iki farklı eleştirel güzergâhla ilgili. İlkini 1990’larda Mark Wigley, White Walls, Designer Dresses’da kapsamlı biçimde ortaya koyar...