Naif Yerleşim

Bir açık hava tiyatrosu için prova ve servis mekanlarını barındırmak üzere tasarlanan yapı verimli kullanım alanları sunarken yerleştiği parkın doğasını gözetmeye özen gösteriyor.

Londra’nın önemli yeşil alanlarından birisi olan Regent’s Park’ta yer alan açık hava tiyatrosu, yaz akşamları 1.200 izleyici ağırlıyor. Reed Watt tarafından tasarlanan proje, prova salonları ile mutfak/servis bölümlerinden oluşarak tiyatronun operasyonel bölümlerini 86 yıl sonra ilk defa aynı çatı altında bir araya getiriyor. Yapımı yedi ayda tamamlanan 480 metrekarelik projenin tasarımı çevresini saran ağaçlara saygılı ve onlarla uyumlu bir şekilde alana yerleşmeye dikkat ediyor.

Prefabrike çapraz lamine ahşap panel sistemle inşa edilen yapı, hafif strüktürü sayesinde tiyatronun sezon dışı olduğu kış aylarında kısa sürede tamamlanmış. Nispeten daha küçük temeller gerektirdiğinden de alandaki ağaçların kökleri üzerindeki etki mümkün olduğunca azaltılmış. Cephenin alt bölümünde koyu renkli karaçam ahşabı kullanılırken üst bölümde daha farklı bir doku tercih edilmiş. Bu tercih ile birlikte kamusal aktivitenin yoğun olduğu bölümde daha gösterişsiz bir cephe görüntüsü elde edilmiş. Strüktürde kullanılan CLT sistem, üst kata çıkan merdivenler ve giriş kattaki yeşil oda gibi bölümlerde görünür bırakılarak çevreden alınan referanslar yer yer açık edilmiş.

Regent’s Park açık hava tiyatrosu, reed watts architects
Vaziyet planı
Plan
Kesit
Aksonometrik perspektif

Alanın bir köşesine birlikte yaşayacağı yetişkin ağaçları göz önüne alarak daha çekinik ve dikkatli bir şekilde yerleşen yapı, sınır çizgisiyle hizalanan diğer tiyatro yapılarının doğal bir uzantısı olmaya çalışıyor. Yapıda zemin kat ikiye ayrılmış. Mutfak/servis alanı ise aslında iki kat yüksekliğindeki stüdyoyu çevreleyecek şekilde çözümlenmiş. Üst kata da başka bir prova alanı yerleştirilmiş.

Yeni stüdyoda, tiyatroda sergilenen yapımlara göre dansçılar, oyuncular, akrobatlar gibi farklı kullanıcıların prova ihtiyaçları göz önüne alınarak yenilikçi ve uyarlanabilir bir tasarım benimsenmiş. 14,3 x 10 metre ölçülerindeki ve 4,1 metre yüksekliğindeki açık stüdyoda duvarı geçen bir ayna, perde, doğal ışığı ve ağaçlarla zenginleşen görüntüleri içeri alan tepe ışıklıklıkları bulunuyor. Salonda aynı zamanda yerden ısıtma sistemiyle birlikte yaylı zemin uygulanmış. Yeni mutfak bölümü servis alanını iki katına çıkarmış. Beş aşçının birlikte çalışabileceği şekilde tasarlanan mutfak yerleştirilen servis pencereleriyle piknik alanına açılıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL