Ötedeki Öğrenim

Malezya’nın Sabah kentinde yaşayan ve yasal olarak tanınmadıkları için marjinalleşmiş Endonezyalı göçmen işçi çocuklarına tasarlanan merkez, çocukların okula başlayana kadar eğitim erişimlerini güvence altına almayı amaçlıyor.

Haftanın altı günü eğitim verilen merkezde çocuklar okul müfredatına benzer bir programa tabi tutuluyor. 5-13 yaş arası 350 çocuk için Billionbricks tarafından prototip olarak tasarlanan Etania Öğrenim Merkezi, Harvard İşletme Okulu işbirliğiyle Sabah genelinde inşa edilmesi planlanan otuz okuldan biri.

Öğrenim merkezi, yılda on kez büyük taşkınların yaşandığı bir nehrin yakınlarında konumlanıyor. Yağmur ormanlarının tahrip edilmesiyle artan taşkın riski nedeniyle bölgenin yerel mimarisinden farklı olarak yapının bazı fonksiyonları yerden yüksek birimler olarak kurgulanmış. Tasfiye edilen beş nakliye konteyneri ve su toplama havuzu oluşturmak için kazılan topraktan oluşturulmuş yapay tepe, havada asılı olan sınıfları destekleyen elemanlar olarak kullanılmış. Yapı elemanlarının kullanımını en aza indiren bu sistem aynı zamanda sınıfların altında öğrencilerin toplanma alanı olarak kullanabilecekleri ve öğle yemeklerini yiyebilecekleri kapalı alanlar yaratıyor.

Okul içinde kurgulanan dolaşım şeması çocukların günlük deneyimlerine göre mekanları yeniden keşfetmelerini sağlayacak esneklikte tasarlanmış. Birinci kata doğrudan merkezi bir merdivenle veya yapay tepelerde bulunan basamaklarla ulaşılabiliyor. Yapının biçimsel özelliklerinin sunduğu esnek kurgu aynı zamanda okulun eğitim felsefesiyle örtüşerek keşif ve zorlukları birlikte sunuyor. Yapının merkezinde konumlanan verandaya takılan üç kütle mevcut. Bu kütlelerden iki tanesinde dört sınıf, üçüncü kütlede ise öğretmen odası ve kütüphane bulunuyor. Sınıflar arasında çocukların grup çalışması yapabilmeleri için ara mekanlar mevcut ve buralar ayrıca okuma odası olarak da kullanılabiliyor.

Etiketler: