Sabitte Hareket

İspanya’nın kuzeydoğusundaki Huesca kentinde bir konut yerleşkesi için tasarlanan çit, yayaların bakış açısına göre saydamlaşıp opaklaşan lataların dijital üretimiyle hayata geçmiş.

L’Illa del Mar mahallesinde yaşayanlar tarafından mevcut geçici çitin daha nitelikli ve belirli tasarım ilkelerine göre tasarlanmış yenisiyle değiştirilmesi için görevlendirildik. Çiti meydana getiren tüm öğelerin farklı olduğu, yeni bir çit yapma fikriyle çalışmaya koyulduk. Önerimiz hafifçe değişkenlik gösteren dikey bir öğenin tekrarından meydana geliyor ve bu da bütününe bakıldığında hem bir hareket etkisi oluşturuyor hem de bir dizi saydamlığa olanak veriyor.

Konut kompleksinin içine doğrudan bakışı önlemek amacıyla latalar planda 45 derecelik açıyla yana yatıyor ve yanından yürünürken çit belirli ölçülerde saydamlaşıyor. Çitin korunaklı ve sağlam olmasını ancak aynı zamanda bütününde bir hafiflik hissi de uyandırmasını amaçladık. Latalar açılı bir dizilime sahip, orta noktada tamamen dikey olanlar ise acil yangın çıkışı kapılarını barındırıyor ve trafo merkezini içeriyor. Ancak lataların açılarındaki dizilim, bu dikeyliğin tasarımın evrimi içinde okunmasını sağlıyor ve de çoklukla kapalı olduğu pozisyonda kapı, neredeyse görünmez oluyor.

Tüm proje süreci boyunca dijital üretime başvuruldu, yani bilgisayar üzerinden her bir detayı kontrol edebiliyorduk ve de bileşenlerden biri üretildikten sonra delik açma vs gibi ek bir müdahale gerekmeksizin sadece montaj yapılıyordu. Bunlar sayesinde toplam maliyeti düşük tutabildik. Tasarım süresince Grasshopper ve Python’da çitin arkasından bakanın konumuna göre çok sayıda versiyon üretildi. Bakanın açısından daha az saydamlığın elde edilmesine olanak sağlayacak şekilde lataların yönelimini belirleyen bir algoritma geliştirildi ve daha fazla kişinin geçtiği alan belirlenerek tasarımın nihai örüntüsü ortaya çıktı.

Önerinin maketi yapıldıktan sonra parçaların iç içe geçmesi otomatize edildi ve bu sayede de malzemenin hemen kesime gitmesi mümkün oldu. Bu aşamada Top Solid yazılımında çalıştık, ana fikir tasarımın her aşamada, hatta kesimden ya da üretimden birkaç dakika önce yeniden düzenlenebilmesiydi. Yazılım üç boyutlu maket ile iki boyutlu iç içe geçme çizimlerini birbirine bağlıyor olduğundan tasarımın tümünde bile değişikliğe gitsek kesim şablonu otomatik olarak yeniden düzenleniyor ve yenisi makinede işlemeye uygun şekilde yeniden hesaplanıyordu.

Ofisimizde yeni sistemler yaratmak için yeni gramerler formüle etmeyi amaçlıyoruz ve bunlar da ancak yeni teknolojilere (hem yazılımlara hem de CAD CAM gibi donanımlara) başvurmakla mümkün. Yazılım sayesinde binlerce kez hesaplama rutinini tekrarlayarak bir sonuçta karar kılabildik ve de 95 farklı latayı üretmemize olanak sağlayan makine sistemi sayesinde de -eğer tüm latalar eşit olsaydı harcanacak olan zaman ve bütçede- projeyi hayata geçirebildik. Lazer kesimli paslanmaz çelikten üretilip kumlanan ve boyanan latalar, iç içe geçirilerek ve vidalanarak montajlandı.