Saint-Georges Çok Amaçlı Spor Kompleksi
Saint-Georges Lisesi'ne bağlı olarak tasarlanan bu spor kompleksi, Beauce-Etchemin Okul Hizmet Merkezi ve Saint-Georges Şehri’nin iş birliğiyle hayata geçirildi. ABCP architecture, Marie-Lise Leclerc architecte ve Bilodeau Baril Leeming architectes tarafından tasarlanan tesis, çift spor salonu, 10 kulvarlı yarı olimpik havuz, eğlence havuzu ve dersliklerden oluşuyor. Ahşap yapısı, geniş cam yüzeyleri, delikli alüminyum cephe tasarımı ve enerji performansı ile dikkat çeken yapı 2023 yazında açıldı.
1974 Binasına Entegrasyon
Yeni yapı, dış mekandaki koşu pistine paralel şekilde uzanıyor ve lise binasına zemin kat seviyesinden bağlanıyor. Eğimli arazi, her kullanıcının kolayca erişebileceği farklı girişler sunuyor. Güneyde, havuzu gören cam cephe boyunca ilerleyen ziyaretçiler, ana girişe ulaşıyor.
Yeni ek yapı, 1974 yılında inşa edilen lise binasının modern çizgilerini yeniden yorumluyor. Beton ve metal kaplama katmanlarını referans alan yapı, şeffaf bir zemin ile delikli alüminyum cepheyi bir araya getirerek görsel uyum sağlıyor.
Aydınlık ve Fonksiyonel Alanlar Kompleksin iç mekanları, doğal ışığı maksimum düzeyde kullanmak için geniş camlar ve tavan pencereleri ile donatıldı. Spor havuzunda engelli bireyler için erişim rampası ve su oyunlarına yönelik bir eğlence havuzu bulunuyor.
Kopmleksin merkezinde konumlanan ahşap basamaklı merdiven toplanma ve sosyalleşme alanı işlevi görüyor. İkinci katta ise çok işlevli bir oda, dört derslik, tribünler ve üst fuaye yer alıyor. Resepsiyon salonundan devam eden ve havuzlara bakan fuaye, dinlenme, toplantı ve çalışma alanı kullanılıyor ve havuz alanındaki 250 kişilik tribünlere ve spor salonu bölümündeki 100 kişilik tribünlere erişim sağlıyor.
Konfor ve Enerji Verimliliği Akustik paneller, yankıyı azaltmak için stratejik olarak yerleştirildi. Ahşap çatı strüktürü, hem görsel kalite hem de çevresel katkı sağlayarak 670 ton CO2'yi depoluyor. Üçlü cam cepheler, beton ve alüminyum kaplama gibi dayanıklı malzemeler enerji verimliliğini destekliyor. Mekanik sistemler, yenilenebilir enerji kaynaklarını önceliklendirirken, enerji geri kazanım sistemleri havuzların ısıtılmasına katkıda bulunuyor.
Bu yenilikçi yaklaşım, yıllık enerji maliyetlerini %20 azaltırken, GHG emisyonlarını model binalara kıyasla önemli ölçüde düşürüyor.