Tekrarlayan Zıtlık

Yerel yapım teknikleri ve malzemeler kullanılarak açık strüktürlerin inşa edildiği kamp alanı, bütüncül dilini zıtlık ve etkileşimle kurmayı hedefliyor.

Raleigh kamp alanı, Güney Çin Teknoloji Üniversitesi Mimari Tasarım Enstitüsü’nün tasarım ekibi tarafından, gençlerin sosyal gelişimine katkı sağlayacak etkinliklere ev sahipliği yapması hedeflenerek tasarlanmış. Proje, kasaba girişi yakınındaki terk edilmiş bir ilkokulun bulunduğu eğimli ve dar bir araziye yerleşiyor.

Okulun onarılarak işlevlendirildiği projede, ortak etkinliklere ev sahipliği yapması için yerel malzemeler kullanılarak açık strüktürler inşa edilmiş. Kamp alanı ile ana yolun kesişiminde tasarlanan ve yerel halka da açık olan kütüphanenin ise özellikle çocuklar tarafından kullanılması hedefleniyor. Onarılan eğitim yapısının kuzeyinde bulunan ıslak hacimler ise yapının merkezindeki etkinlik alanının etrafında konumlanıyor.

Guizhou bölgesinin iklim koşulları ve geleneksel yapıların mimari nitelikleri referans alarak yapıların havalandırma sistemleri ve yağmura dayanıklılığı tasarım sürecinde özellikle göz önünde bulundurulmuş. Çok amaçlı salon olarak işleyen açık strüktürün üzeri koruyucu membran ile örtülmüş. Strüktürde kullanılan bambular aracılığıyla ara yüzeylerde bilinçli olarak yarı saydam ve pikselleşen bir görüntü oluşturulmuş. Bu sayede kullanıcılar tarafından düzenlenen etkinliklerin ve doğal manzaranın algılanması ve açık, etkileşimli, paylaşımlı kamp alanı atmosferinin deneyimlenmesi amaçlanmış.

Kamp alanının girişinde karşılama alanı, caddeye bakan bölümde ise bir kütüphane ve okuma odası bulunuyor. Okuma odasında bulunan ahşap kitap rafları, platform ve mobilyalar çocukların kullanımına uygun tasarlanmış, onlar için okuma, oyun ve ders çalışma alanı sağlanmış.

Bölgenin yerel malzemeleri olan taş ve bambu, servis binaları ve kütüphanenin yapımında kullanılmış. Zeminde çakıl kullanılırken, ortak alanın zemin katı kıyıda bulunan yerel taş ile kaplanmış. Onarılan yapı, çok amaçlı salon ve kamp alanının sınırları arasında oluşturulan strüktürel bağlantılar aracılığıyla kütleyi tanımlıyor.

Mekanların arazideki konumlarının belirlenmesinde havalandırma belirleyici etken olarak görülmüş. Tasarımcılar yığma yapı ve hafif strüktüre sahip yapıların oluşturduğu zıtlık ile proje ve çevre arasında bütüncül atmosfer oluşturmayı hedeflemiş.

Etiketler: