UNESCO, Çalınan Kültür Varlıklarını İçeren İlk Sanal Müzenin Tasarımını Paylaştı

GÖKÇE ARAS ENGİN

UNESCO, çalıntı kültürel objelerden oluşan sanal müze projesini hayata geçiriyor.

UNESCO, 2,5 milyon dolara mal olacak olan müzeyi geliştirmek için diğer yabancı paydaşların yanı sıra Interpol ile de ortaklık kurdu. Projenin ilk finansal desteği ise Suudi Arabistan’dan geldi.

UNESCO yaptığı duyuruda, "Sanal müze, ilgili makamlar, kültür profesyonelleri ve başta genç nesiller olmak üzere yasa dışı ticaret ve kültürel mirasın korunmasının önemi konusunda farkındalığı artırmak için oyunun kurallarını değiştiren bir araç olacak" dedi.

Müze ile ilgili ilk duyuru Eylül 2022'de yapılmıştı. 2023 Ekim ayında ise Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi mimar Francis Kéré'nin şematik tasarımı ile ilgili detaylar açıklandı.

Kaynak: UNESCO / Kéré Architecture
Kaynak: UNESCO / Kéré Architecture
Kaynak: UNESCO / Kéré Architecture
Kaynak: UNESCO / Kéré Architecture

UNESCO genel direktörü Audrey Azoulay yaptığı açıklamada Francis Kéré’yi seçme nedenlerini şu sözlerle özetledi: "Bu proje için, kalıpların dışında düşünerek mekanlar tasarlayabilen, malzemeyi maddi olmayanla yakından bağlayabilen bir mimara ihtiyacımız vardı.”

Müzenin mimarisi, yüzlerce yaşamsal kullanıma ve derin manevi öneme sahip bir Afrika bitkisi olan yüksek baobab ağacından esinleniyor. Ağacın geniş çıplak gövdesi ve kısa, kaynaşmış gövdelerden oluşan kendine özgü silueti, mekanın temelini oluşturacak. Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanan Guggenheim Müzesi’nin ikonik kubbesinin unsurları da tasarıma dahil edilecek. Ziyaretçiler, kendi ülkelerindeki toplulukların tanıklıkları da dahil olmak üzere, her biri kültürel önemleriyle ilgili literatürle eşleştirilen eserlerin ayrıntılı 3 boyutlu yeniden yaratımlarını içeren bir dizi sanal galeriyi keşfetmeye davet edilecek.

Müzenin 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Guardian'a göre UNESCO, ilk koleksiyonu oluşturacak eserleri açılıştan kısa bir süre öncesine kadar açıklamayacak.

Etiketler: