Walker’s Coffee House | Tunalı
Walker's Coffee House'un Tunalı Hilmi Caddesi, Güniz Sokak'ta yer alan şubesi CND Design Studio tarafından tasarlandı. Kafe, 1988 yılında ACE Mimarlık tarafından İş Bankası AŞ Mensupları Emekli Sandığı Vakfı için inşa edilen yapının giriş katında yer alıyor.
Markanın dışarıya açılan ilk ve en büyük yüzü olması sebebiyle mekândaki mimarlık ve tasarım unsurları yapısal ve dekoratif ögeler olmanın ötesine geçiyor. Toplamda üç kata yayılan proje, 1050 m2'lik kullanılabilir alanı kapsıyor. Kafe içerisinde, bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla farklı fonksiyonlar bir arada çözümlendi. Mekân ön bahçe, espresso bar & satış alanı (store), toplantı salonları, ortak çalışma alanları, amfi, sahne, oturma alanları, kış bahçesi, taşlı bahçe ve yaz bahçesi olmak üzere on farklı alana ayrıldı.
Espresso bar ve satış alanı (store) marka bünyesindeki ürünlere ulaşmak isteyenlere kolay bir erişim sağlamak için ana girişte konumlandırıldı. Bir üst katta ise bölgede yoğun olarak bulunan şirket çalışanlarına, topluluklara ve öğrencilere hitap eden toplantı odaları ve ortak çalışma alanları bulunuyor. Toplamda beş adet olan toplantı salonlarının zemininde çalışma ortamı imajını güçlendirmek ve sesi absorbe etmek amacıyla lamine parke kullanıldı. Duvarlarda üç farklı renk tercih edildi ve soyut çizgisel resim çalışmaları ile duvarlara gerçek boyutlu bir tuval kimliği kazandırıldı. İhtiyaç halinde aralarındaki sürgülü alüminyum cam doğrama sisteminin açılmasıyla büyük birer toplantı odasına dönüşmeleri amaçlandı.
Alt katta bulunan amfi ve sahne; gösteriler, canlı müzik, atölyeler, sunumlar, konuşmalar, mezatlar gibi birçok farklı etkinliğe ortam sağlıyor. Alt katın zemininde kullanılan mikro beton uygulaması, yapılacak etkinliklerin yaratacağı yaşanmışlık hissini kuvvetlendirmesi amacıyla seçildi. Zemin üzerinde zamanla oluşacak aşınma ve çatlak izleri ile bu durumun mekâna fiziksel olarak yansıması hedeflendi.
Mekânın bütününde, Anadolu ceviz ahşap mobilyalar, farklı tür ve boyutta peyzaj öğeleri, el dokuması Bergama kilimi, sırlanmamış İzmir Menemen’e özgü toprak saksılar gibi etnik ve endemik ögeler tercih edildi.
Alt katın gün ışığını tümüyle içeri alabilmesi için büyük sürgülü camlar kullanıldı Böylece kapalı bir hacimden açık alana geçiş etkisinin yumuşatılması, ayrıca mekân içerisindeki temiz hava sirkülâsyonunun artırılması amaçlandı. Üç farklı alana ayrılan bahçede, zemin, mobilya ve renk kullanımındaki farklılıklarla bu ayrım pekiştirildi.
Projenin tamamında, girişinden bahçesine kadar bilinçli zıtlıklar ve benzerlikler yoluyla yaratılmış simetrilerle rahatlatıcı bir bütüne ulaşılması amaçlandı.