Yalın Derleme

Farklı nitelikteki alanlarının renk ve malzeme çeşitliliği üzerinden tanımlandığı mekan, içine yerleştiği binanın özgün niteliklerini koruyor.

Yunanistan'ın Kılkış kentinin çeperinde yer alan kokteyl barı, 1970’lerde inşa edilmiş bir binanın içine yerleşiyor. Binanın dikdörtgen, altıgen ve dairesel açıklıklarını olduğu gibi bırakarak iç mekanda peyzajı çerçeveleyen projenin tasarımında, kullanılan malzeme ve şekillerin yalınlığı esas alınıyor. Renk ve malzeme çeşitliliği ile iki kat arasındaki ayrım bir mekanlar mozaiği olarak ortaya çıkıyor; her bir alanın kendine has nitelikleri sayesinde deneyimlenecek yeni bir yol öneriliyor.

Mekan aracılığıyla kullanıcıların duygularını harekete geçirmek amaçlanırken barın bir buluşma ve etkileşim alanı olarak çalışması hedeflenmiş. Alanlar belli renklerle tanımlanmış; zemin benzer bir anlayışla oturma alanlarıyla bir arada düşünülmüş. Bütünlük vurgusu, isteğe göre değiştirilebilecek şekilde, bir sandalye ile ya da malzemelerin farklı kullanımlarıyla vurgulanıyor. Duvar yüzeylerine ve zemine çizilmiş kurallı ve kuralsız geometrik şekiller de mekanların ayrımını destekler nitelikte. El yapımı kil saksılar ile bitkilerin yerleştirildiği projede kullanılan malzemeler de bu dile uyum sağlayacak biçimde çeşitli: Şerit ve altın renkli detaylarıyla siyah mermer kaplama; kadife, mozaik ve ahşap yüzeyler bulunuyor. Bu malzemeler farklı oturma alanlarını da tanımlıyor. Mekanın merkezinde kadife kaplı oturma alanı parlak renkli sandalyeler ve pirinç kaplama puflarla çevrelenmiş.

Aydınlatma elemanlarından mobilya tasarımına farklı ölçeklerde ardışık ve muntazam geometrik şekiller ile mekanın özgün strüktürü, terracotta ve somon tonlarından bir renk paletiyle kurgulanmış. Geçmişten unsurlar ve formlarla tasarlanmış mekan, mimarlarının deyimiyle “postmodern anlayıştan hayli etkilenen, basitliği esas alan bir yaklaşımla” ifade buluyor.

Etiketler: