Yuma Lab / Nehir Atölyesi

CORHUILA Üniversitesi ve ESAA tarafından desteklenen Nehir Atölyesi (Yuma Lab), yeni şehir modellerini oluşturan dinamikleri, hayalleri ve etkileşimleri birlikte düşünme misyonuyla ortaya çıktı.

Yuma: "Dost ülkenin nehri", Muisca yerli kültürünün Magdalena Nehri'ne verdiği isim
Lab: Deneysel ve yaratıcı süreçlerin oluşturulduğu yer, "laboratuvar" anlamına gelen kısaltma

Nehir Atölyesi sırasında dört stratejik nokta üzerinde, farklı kullanımların eklemlenmesine izin veren, beş esnek prototipten oluşan bir kentsel müdahale geliştirildi. Magdalena Nehri kenarında, Neiva şehrinin geleceğini kurgulayacak, farklı ölçeklerdeki toplulukları bir araya getiren, şehir sakinlerinin nehirle bağını kuran bir buluşma noktası oluşturulması amaçlandı.

Atölye, yürütücülerin ve öğrencilerin çalışma alanlarını kapsamlı olarak tanıyabilmeleri için, müdahale edilecek alanların, Plaza de la Gaitana ve çevresinin analizi ile başladı. Sorunlar ve kısıtlayıcı faktörler belirlendikten sonra dört stratejik projenin mikro müdahaleleri için bir plan oluşturuldu.

Fonksiyonel stratejiler belirlendikten sonra form, malzeme ve strüktür üzerinde çalışıldı. Her projede, tasarımın boyutlarını belirleyen ve yapılandıran, kontrplaktan üretilmiş eğimli platformlar oluşturan ahşap kafes kirişler kullanıldı. Böylece projelerde farklı ihtiyaçlara yönelik, sökülüp birleştirilebilen çeşitli şekil, renk ve boyutlarda mobilyalar oluşturuldu.

Çalışma sonucunda, Plaza de la Gaitana'da, gölgede oturma ve manzarayı seyretme imkanı sunan, biri Gaitana'ya, diğeri Magdalena Nehri'ne yönelmiş iki modül inşa edildi. Ortadaki meydanda, iki kafes aracılığıyla gölgeli bir masa ve oturma alanı tasarlandı. Nehir kenarındaki ağaçların altına ise, kullanıcıların uzanarak kitap okuyup piknik yapabilecekleri iki platform yerleştirildi.

CORHUILA'dan yenilenebilir enerji mühendisliği öğrencilerinin ve Sunny App şirketinin yerleştirdiği güneş enerjisi panelleri ile aydınlatılan okuma alanları ve USB şarj noktalarıyla, projede yenilenebilir enerji kullanımına da yer verildi.

Çalışma sırasında, tasarım alanlarının şehirle bağlantısını geliştirmek için sanatçı Katherine Bello Gómez tarafından bir kentsel planlama müdahalesi önerildi. Atölyenin sonunda önerilen kentsel müdahaleleri ziyaret eden kullanıcılara rehberlik etmek ve talimatlar sağlamak için tasarlanmış üç bilgi totemi inşa edildi.

Prefabrikasyon, öğrenciler, öğretmenler, işbirlikçiler ve topluluk arasındaki ortak çalışma (yaparak öğrenme) sayesinde üç gün içinde gerçekleştirildi. Yerinde montaj ise iki gün sürdü. Atölye sayesinde Neiva şehrinde kentsel yaşamın en acil sorunlarından bazılarını çözmeyi amaçlayan, verimli ekipmanlar üretildi.

Etiketler: