CEIBS Shenzhen Kampüsü
Küresel alanda, sosyal sorumluluk sahibi iş liderleri yetiştirmeye odaklanan China Europe International Business School'un (CEIBS), üç kıtada, beş ayrı lokasyonda kampüsleri bulunuyor. Taigu Design tarafından tasarlanan Shenzhen'deki kampüs, Ma Wan bölgesi için stratejik bir konuma sahip olan Qianhai Serbest Ticaret Merkezi içerisinde yer alıyor.
Düşük yoğunluklu bina kompleksi; esnek ortak alanlar, dinamik mimari formlar ve özgün manzaralar sunuyor. Kampüsün konumu, CEIBS'in akademik gücünden yararlanarak Shenzhen'de üst düzey bir eğitim endüstrisi zincirinin gelişmesine katkıda bulunuyor.
Taigu Design'ın kurucusu Tan Kan projeyi şöyle anlatıyor: "Hedefimiz, organik akış çizgileriyle doğal ışığa açılan avluları ve birbiriyle ilişkili iç mekanları birleştiren çok boyutlu bir öğretim ortamı yaratmaktı. Ayrıca, teraslı yapılar aracılığıyla, ışıkla gölgenin, somut formlarla görünmez unsurların etkileşimini vurgularken, sınırları sorunsuz bir şekilde harmanlamayı ve sirkülasyon alanlarını optimize etmeyi amaçladık."
İki kollu dairesel merdiven, indiği katta genişleyerek oturma alanı sağlayan basamaklar ve bodrum kata inen döner merdiven açık atriyumda stratejik olarak konumlandırıldı. Merdivenlerin dinamik kıvrımları, geniş çatı penceresinden gelen ışık ve oluşan gölgelerin etkisiyle mekanın görsel odak noktası haline geliyor.
Merdiven, katlarda dairesel ortak alana açılıyor ve bu da "iç yapıyı" çevresini saran gövdeye bağlayarak sürekli bir sirkülasyon ağı oluşturuyor. Güneydoğu - kuzeybatı doğrultusunda, çok açılı cephe düzenine sahip olan binada, dış cephede yer alan fonksiyonel mekanlar doğal ışığı atriuma taşıyor. Böylece atriumda bulunan açık okuma alanı, çevreleyen mekanlardan ve çatı pencerelerinden gelen doğal ışık sayesinde aydınlık ve davetkar bir ortam sağlıyor.
İkinci kat, birinci kata "deniz kabuğu" formunda, giderek genişleyerek 10 metre açıklığa ulaşan büyük bir merdivenle bağlanıyor. Basamakların oluşturduğu bu oturma alanı yarı açık kafeye yöneliyor. Kafe ise oturma ve etkinlik alanı olarak düzenlenen avluya açılıyor.
Eğitim mekanlarının formu, okul tarafından sürekli olarak optimize edilerek yıllardır kullanılıyor. Taigu Design bu projede, Shenzhen'e özgü unsurları da tasarımına dahil ederek bu mekanların çizgilerini, aydınlatmayı ve renk tonlarını yeniden ele alıyor. Amfide ve diğer sınıflarda, fütürist formlar çağdaş gereksinimlerle harmanlanıyor.
Açıklık ve erişilebilirliğin göz önünde bulundurulduğu yemek alanı, doğal ışığa ve dış mekandaki dikey bitki örtüsünün yarattığı manzaraya yönelecek şekilde tasarlandı. Yansıtıcı tavanlar ve sütunlar insanla doğa arasındaki uyumu teşvik ediyor.
CEIBS'in mekânsal düzeni, kamusal ve özel alan arasında doğru dengeyi kurarak bilgi paylaşımını ve bilimin sosyal boyutunu destekliyor. Ayrıca, eğitim alanının ihtiyaçlarını yenilikçi bir şekilde yorumlayarak, zamanın getireceği değişimlere uyum sağlayacak bir tasarımla çok boyutlu iletişim ve etkileşim ortamı yaratıyor.