Doğrusunu Yapabilelim - Tahayyül Sergisi

HAZAL ALICIGÜZEL

10-11 Mayıs 2023 tarihinde Zorlu PSM’deki SPACE etkinliği kapsamında gerçekleşen, toplum olarak her açıdan etkisini hissettiren deprem bölgelerimize ait karelerin sergilendiği Tahayyül Sergisi sonlandı. SPACE’ i düzenleyen DAC’ın açık çağrısına deprem bölgelerinin öncesine şahitlik etmiş ve anı kayıt edebilmiş katılımcılar karelerini paylaştılar. Ancak deneyimleyemeyenler için bir başlık altında aktarmanın doğru olduğunu düşünüyorum.

Daha önce Kahramanmaraş’ta veya diğer deprem bölgelerimizdeki yapıları, yaşam süreçlerini hatırladık mı? Çünkü herkes gibi ben de şimdiki haliyle ilgili düşünceleri aklımdan geçirip devam edemiyordum. Şimdi o yapıları tanıyorum. Kayıp, yaşayan ama yalnız bir yapılar.

Birkaç kişi eldivenleri giymiş ve eşyaları topluyor arabasına koyuyordu. Gördüm. Birazdan o beyaz dolap gidecekti. Bildiğimin üstüne gördüğüm bir kare. Silemem, zaten istesek de hatırlanmıyor. Güvensiz kopmalar yaşayan deprem illerimiz ve şahidi bizler hatırlamak isteyeceğiz diye düşündüm. Doğrusunu yapabilme adına adımlar atmamız gerekecekti. Bu deneyimlerim ile birlikte DAC’ın yaptığı “Açık Çağrı”ya dahil olmak istedim. Elimde deprem bölgelerinde görev aldığım süre boyunca edindiğim kareleri paylaştım. Ancak Aslı Sekmen’in bana attığı bir maille ruhen de etkilendiğim bir değişiklik oldu. Deprem öncesine ait paylaşımda bulunabileceğim kare varsa paylaşmamı istedi. Vardı, düşününce ben deprem öncesinde fotoğraf çekerken gökyüzü maviydi. Hatırlamak meselesi henüz sergilenmeden yerini bulmuştu. Kendisine de aynı şekilde ilettim.

Deprem öncesi kareler Tanju Özelgin küratörlüğünde bir duvar üzerinde sergilendi. Loş bir ortama, beyaz ve siyah perdeler ile birlikte ayrılan bir mekânda yerleştirilen duvar kurgusu vardı. Çatlakların arasında aydınlatmalar bulunuyordu. Deprem sonrasında deprem bölgelerinden birinde görev aldığım için söyleyebilirim ki, şehrin rengi aynı değil ve aydınlatmalar yetmiyor. Duvardaki sızıntılar ile birlikte gördüğümüz, hafızalarımızda taze tutulması istenilen portre ve mekân kareleri yer alıyordu. Fotoğrafların dizilimine de bakınca belirli bir düzen olmaksızın deprem bölgeleri ile tanışıklığımız başkalaşıyordu. Serginin benim zihnimdeki etkisi olarak değerlendirebiliriz.

Artık Kahramanmaraş ya da diğer deprem bölgelerimiz bizim tanıdığımız. Sorularımız birikip, yazılı, çizili ve hatta kendini mekânlara döker oldu. Çünkü sormazsak, nereye koşacağımızı bizler de bilemeyeceğiz. Şehrin anahtarı da olsa neticede bizde değil. Koşsak da o anahtarı yıkılan veya yıkılmaya yüz tutmuş hanelerimizde unutacağız. Bunu düşünmek bile kötü deriz, yaşanıyor ve diğer bireyler olarak bizler de yaşama olasılığı içerisindeyiz. Bazen anılarınız, yaşadıklarınız olmayabiliyor. Ama kesinlikle an olarak yaşanan şiddeti var.

Tahayyül Sergisi, ziyaretçiye yalnızca depreme ait karelerin yer aldığı duvarı sunmadı tabii ki, birbirinden değerli, tanıdığımız, şahsi olarak kariyer yolumda yön göstermiş sanatçı, tasarımcı kimliklerin deprem bölgelerinde yaşadıkları anıları anlattıkları söyleşiler de yapıldı.

DAC üzerinden sergi deneyimlerine ait içeriklere, dijital paylaşımlara ulaşabilirsiniz. Doğrusunun hatırlamak olduğunu bildiğimiz bir dönem yaşıyoruz. Dilerim sergiye katılım sağlamış ziyaretçiler, katılımcılar ile aynı aktarım peşinde oluruz.

Seçkide Fotoğrafları ile Yer Alan İsimler
Abdulla Sert
Burcu Sevinç Yılmaz
Bünyamin Atan
Can Okkalı
Emre Arolat
Emre Dörter
Esra Şen
Feza Koca
Gizem Can
Hadice Nalçabasmaz
Hakan Ezer
Hazal Alıcıgüzel
Heval Zeliha Yüksel
İris Eryılmaz
Mehmet Saffet Yahyaoğlu
Nazire Keleş
Nevzat Sayın
Özgür Deniz Emir
Rahel Butrosoğlu
Serkan Yetgin
Yağmur Sarıbay
Yeşil Özerdem
Yusuf Turhaner

Küratör
Tanju Özelgin

Yürütme Kurulu
Ali Gürevin, Arif Özden, Aslı Sekmen, Atilla Kuzu, Ece Ceylan Baba, Hakan Ezer, Hakan Sekmen, Koray Malhan, Tanju Özelgin

Raportör
Seray Tulay

Etiketler: