Inter'in İlk Sanat Projesi: Yeniyurt Adası
B&T House’un genç çağdaş sanatçılara ayırdığı proje alanı Inter’in ilk sanat projesi “Yeniyurt Adası”, her ikisi de mimar ve multidisipliner sanatçılar olan Tan Nuhoğlu ve Atakan Ay’ın yaratıp hayata geçirdiği beş farklı hikaye üzerinden güncel teknolojilerin etkisindeki gelecek senaryolarının aksini düşünmeye davet ediyor.
Yaratıcı alanların birlikteliğinden ilham alan ve ilham vermeyi seçen B&T’nin, İstanbul’daki yeni adresi B&T House’ta, sanat ve tasarım arasındaki sembolik bir kesişme alanı olarak sanatçılara ayrılan Inter, ilk projesiyle izleyici ile buluşuyor.
Sanatın diyalog başlatma ve insanları birbirine bağlama gücüne olan inançla, çağdaş sanat alanında üreten genç sanatçılara yeni bir görünürlük alanı açan Inter, birlikte düşünme, üretme ve beslenme fikriyle doğdu. Farklı bakış açılarını, anlatıları ve kültürel ifadeleri temsil eden, bu yaratıcı zenginliği gösteren sanatçıların üretimleriyle düşünme odaklı dinamik bir mekan olarak tasarlanan Inter’in ilk projesi, her ikisi de mimar ve multidisipliner sanatçılar olan Tan Nuhoğlu ve Atakan Ay’ın, beş farklı hikaye ile kurgusu tamamlanan “Yeniyurt Adası” oldu.
Geleneksel gelecek senaryolarına alternatif bir bakışla kurgulanan “Yeniyurt Adası”; beş farklı hikâyenin birbirine bağlanmasıyla anlatılan hayali bir ada hayatı ve beklenen geleceğe dair bir sorgulama projesi. “Yeniyurt Adası”, gelecekte, İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin sular altında kaldığı ve beklenenin aksine, bugünün gerçekliğine ait olan yapma - yıkma normunun devreye girmediği, inşa eyleminin gündelik hayatın içerisine girmesiyle yapıya tutunan ve yapıyı sürekli dönüştürerek, birlikte yaşamaya dair gelecek senaryolarının oluşturulduğu, farklı üretim biçimlerinin bir arada sergilendiği bir proje olarak izleyici ile buluşuyor. Güncel teknolojik gelişmelerin, bireyselleşme ve yalnızlaşma olgularını arttıracağına dair tartışmalar, metaverse, yapay zekâ, sanal gerçeklik kavramları ve mesleklerin dönüşümü üzerinden insanlığın geleceğine dair fikirler ele alınırken; zihinlerde inşa edilenin aksine romantik ve insancıl bir gelecek bizi bekliyor olabilir mi sorusunun yanıtını “Yeniyurt Adası” içerisinde, kendi hayali gerçeklikleriyle yanıtlıyor Tan Nuhoğlu ve Atakan Ay. Mimariyi içeriğin temeline oturtarak tartışmanın kalıcı zeminini oluşturan ve “Yeniyurt Adası” sakinlerinin birbirinden bağımsız ilerleyen gündelik hikayeleri ile şekillenen projenin hikaye akışı duvara bir çizim olarak işlenirken; ses, video, animasyon ve dikiş gibi farklı disiplinlerin bir araya geldiği bir enstalasyon olarak mekanla ve izleyici ile yaratılan etkileşim güçlü kılınıyor.
Inter’de sergilenen ilk sanat projesi “Yeniyurt Adası”, 20 Eylül’e dek B&T House’ta görülebilir.
Tan Nuhoğlu Hakkında
İstanbul MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan sanatçı, bugüne dek pek çok farklı sanat projesi için çizimler gerçekleştirdi. İllüstrasyonu, mimarlık yapma biçimindeki hikaye kurgulama fikri üzerinden pratiğiyle ilişkilendiren Tan Nuhoğlu; hem sanat, hem mimaride çizimle kendini ifade ediyor. Sanatçının tüm projeleri www.tannuhoglu.com adresinden incelenebilir.
Atakan Ay Hakkında
İstanbul MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan sanatçı, disiplinlerarası üretme, düşünme ve yaratma biçimini sınırlandırmayarak, tasarımın her alanında var olmak üzere çalışıyor. Yeni ve alışılmışın dışında malzeme kullanımı ve yaklaşımlara odaklanan Atakan Ay, mekan ile beden arasındaki ilişkiyi sorgularken, yöntemini moda tasarımına ağırlık vererek özgünleştiriyor.
B&T Marka Müdürü Tuana Aysan B&T House'u ve Inter’in İlk Projesi Yeniyurt Adası’nı şu sözlerle tanımlıyor: “B&T olarak sanat, tasarım, mimari, iç mimari gibi tüm yaratıcı alanların birbirini beslediğine ve yükselttiğine inanıyoruz. Bu yüzden İstanbul’daki yeni evimizde, sadece sanata ve sanatçılara ayrılmış, özel ve özgür bir alan olmasını istedik. B&T House ismini verdiğimiz ve bizi bir buluşma noktası olarak da çok heyecanlandıran yeni adresimizi tasarlarken de birden çok profesyonelin, kendi alanında özgürce çalışarak burayı yaratmasını izledik. Bu bizim istediğimiz dengeyi yaratma biçimimiz oldu. Şimdi, içeride de bu yaratıcı ve paylaşımcı döngünün sürmesi için, ikincil bir beklentimiz olmadan bir araya gelmenin en naturel yollarını gündelik akışımıza dahil ediyoruz. Inter, bu anlamda bizi çok heyecanlandırıyor. İlk projemiz olan 'Yeniyurt Adası', hem sanatla iç içe olmayı ve bir projenin, genç sanatçılar tarafından nasıl yaratılıp, sunulduğunu izleme fırsatı verdi hem de bundan sonraki projelerimizin neler olacağını, hangi sanatçıların yaratacağı dünyayı keşfe çıkacağımızı, bize neleri sorgulatacağını şimdiden merak etmemize sebep oldu. Umuyoruz ki hem yeni sanatçılara yeni bir alan açmış olmanın onların görünürlüğüne dair bir etkisi olur, hem de B&T House’ta sanatla dilediğimiz gibi organik bir bağ yaratmış oluruz.”
B&T House, Pazartesi - Cuma günleri arasında, 09.00 - 17.30 saatleri arasında açıktır.
Inter sergi alanının ziyaretleri randevu ile gerçekleştirilecektir.
B&T House: Akatlar Mah. Yıldırım Oğuz Göker Cad. Orkide Sok. B Blok No:1, Levent - İstanbul
Tlf: 0212 220 42 20
İlgili İçerikler:
-
Muhtemel Geleceği Kumaşın Teğellerinden Okumak
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.
-
İPA Dijital Yaz Programı Başlıyor
-
Yapay Zekâ ve İnsan: Tasarım Dünyasında Yeni Perspektifler
İnsanlık, her yeni teknolojiyle karşılaştığında benzer korkular yaşamıştır. Sanayi devrimi, internet ve otomasyon süreçlerinde olduğu gibi, yapay zekâ da başlangıçta belirsizlik ve endişe yaratıyor.
-
Yapay Zekâ Tartışmalarına "Gödel, Escher, Bach" Üzerinden Bir Bakış
-
Microsoft, Yapay Zeka Kısayolu Eklediği Yeni Klavyesini Tanıttı
-
Mimarlıkta Eleştirel Okumalar 2024 Üniversite Öğrencileri Metin Yarışması
-
Design Fest 2024: Shaking Boundaries