Rekor Çalışan Sayısına Ulaşan Foster + Partners’dan VARID
2 Ocak 2024’de Architect’s Journal’de yayınlanan habere göre rekor çalışan sayısına ulaşan ve cirosunu 57,6 milyon Sterlin artırarak 290 milyon Sterlin’e yükselten Foster + Partners’ın, Uygulamalı Araştırma Geliştirme ekibi VARID’i (Kapsayıcı Tasarım için Sanal ve Artırılmış Gerçeklik) geliştirdi.
University of London (City) ve University College London (UCL)’ın PEARL Laboratuvarı ile işbirliği içinde tasarlanan VARID, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanan bir tasarım araç seti.
VARID’in amacı akademisyenlere, tasarımcılara ve mimarlara görme engelli kişilerin çevrelerini nasıl algıladıklarını daha iyi anlamaları konusunda destek olmak.
Foster + Partners Uygulamalı Araştırma Geliştirme ekibine göre yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve glokom da dahil olmak üzere çok sayıda görme bozukluğu dünya nüfusunun önemli bir bölümünü etkiliyor. Araştırmalara göre, toplumlar yaşlandıkça bu vakaların sayısı önümüzdeki otuz yıl içinde ikiye katlanabilir. VARID’in çıkış noktası, mekanları herkes için konforlu hale getiren kapsayıcı alanlar tasarlamanın mimarlar için önemi.
VARID, gerçek zamanlı görüntü işleme tekniklerini kullanarak çarpıklık, bulanıklık veya çevresel görüş kaybı gibi çeşitli görme kaybı semptomlarını simüle ediyor. Bir oyun motoru için eklenti olarak oluşturulan bu yardımcı program, ticari olarak satılan birçok sanal ve artırılmış gerçeklik başlığıyla birlikte çalışabiliyor. Ayrıca VARID, klinik test sonuçlarına bağlı olarak özelleştirilmiş simülasyonları mümkün kılmak için veriye dayalı konseptler kullanıyor.
UCL ve City'deki araştırmacılar, kütle oluşturma, malzeme ve renk seçimi gibi çeşitli tasarım aşamalarına yardımcı olmanın yanı sıra, VARID'in yeteneklerini de test etmişler. İnsan davranışı ve mekansal deneyimler hakkında geliştirilmiş bilgi sayesinde bu teknik, tasarımcıların daha kapsayıcı ortamlar yaratmasına yardımcı oluyor. VARID halihazırda Github üzerinden indirilerek kullanılabiliyor.
İlgili İçerikler:
-
Reciprocal House
-
Architectural Episodes III Uluslararası Sempozyumu'ndan Bildiri Çağrısı
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.
-
İPA Dijital Yaz Programı Başlıyor
-
Yapay Zekâ ve İnsan: Tasarım Dünyasında Yeni Perspektifler
İnsanlık, her yeni teknolojiyle karşılaştığında benzer korkular yaşamıştır. Sanayi devrimi, internet ve otomasyon süreçlerinde olduğu gibi, yapay zekâ da başlangıçta belirsizlik ve endişe yaratıyor.
-
Yapay Zekâ Tartışmalarına "Gödel, Escher, Bach" Üzerinden Bir Bakış
-
Inter'in İlk Sanat Projesi: Yeniyurt Adası
-
Microsoft, Yapay Zeka Kısayolu Eklediği Yeni Klavyesini Tanıttı