Mimarların ve Tasarımcıların Bilmesi Gereken 10 Yapay Zeka Uygulaması

Son yıllarda mimarların ve tasarımcıların çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirebilecek birçok yapay zeka aracı ortaya çıkıyor.

Günümüzde mimarlar ve tasarımcılar, tasarımlarını yeni teknolojileri kullanarak şekillendirmeyi benimsediler. Ancak yapay zekanın hızlı gelişimi önümüzdeki günlerde yaratıcı endüstrilerde büyük değişiklikler olacağını açıkça gösteriyor. Risk sermayesi şirketi A/O Proptech'e göre ise yapılı çevreye odaklanan yapay zeka girişimleri son üç yılda 12,3 milyar dolar fon sağladı.

Dezeen, yapay zekanın (AI) tasarım, mimari ve insanlık üzerindeki etkisini araştırdığı AItopia serisi kapsamında mimar/araştırmacı Neil Leach ve George Guida’nın danışmanlığında hazırlanan en önemli on yapay zeka uygulamasını ise şöyle sıralıyor:

LookX
2016 yılında Çin’in Shenzhen şehrinde kuruldu. Los Angeles merkezli LookX platformunun İngilizce versiyonu mimarlar için özel olarak eğitilmiş ilk yapay zeka araçları arasında yer alıyor.

LookX'in araçları, derin öğrenmenin de yardımıyla kullanıcıların stil, gereksinimler, maliyet ve düzenlemeleri de içeren parametrelerle projelerinin görsellerini oluşturmalarına olanak tanıyor.

3DGuru
Halen pilot aşamasında olan San Francisco merkezli girişim 3DGuru kendisini “AI iç mimarı”olarak tanımlıyor.

3DGuru, fotoğraf yardımıyla bir iç mekan için kat planı önerebilen, bir tasarımın görselleştirmesini sunabilen, zevke ve bütçeye göre belirli mobilya ve bitiş ürünleri önerebilen bir sohbet robotu olarak çalışıyor.

Midjourney
Kullanıcı istemlerinden yüksek kaliteli görüntüler üretebilen Midjourney, çıktılarının birden fazla örneğinin gerçek fotoğraflarla karıştırılmasıyla en etkileyici yapay zeka programı olarak ortaya çıktı.

Bina planlarını ve kesitlerini de üretebilen en son sürümüyle birlikte Midjourney artık hayali projelerin ikna edici sunumlarını üretme yeteneğine de sahip.

Adobe Firefly
Yakın zamanda piyasaya sürülen bir diğer metinden görüntüye model oluşturan ve grafik tasarımcılar için temel bir yol arkadaşı olarak sunulan uygulama ise Adobe Firefly.

Firefly, şirketin Photoshop gibi diğer ürünlerine entegre olmasının yanı sıra, Adobe'nin kendi hazır görüntü kitaplığı üzerinde de eğitilmiş. Bu özellik Adobe Firefly’ı, diğer yapay zeka araçları için bir sorun olan fikri mülkiyet ihlali iddialarına karşı daha sorunsuz bir alternatif haline getiriyor.

Hypar
Los Angeles merkezli Hypar, bir projenin erken konsept tasarım aşamalarını hızlandırmak için ağırlıklı olarak veri analizini kullanmaya odaklanan yapay zeka araçlarından biri ve "text-to-BIM" (bina bilgi yönetimi) olarak tanımlanıyor.

Revit, Rhino ve Grasshopper gibi diğer popüler mimari yazılımlarla birlikte çalışacak şekilde tasarlanan Hypar, kullanıcıların proje parametrelerini ve kısıtlamalarını bilgi istemleri olarak tanımlamasına ve buna göre geometri ve meta veriler oluşturmasına olanak tanıyor.

Delve
2020'de Google'ın Sidewalk Labs girişimi tarafından kullanıma sunulan Delve, konsept tasarımı hızlandırmak için makine öğrenimini kullanmaya odaklanan bir araç.

Kentteki mahallelerle ilgili veriler konusunda eğitilmiş olan araç, bütçe, boyut ve alan kısıtlamaları gibi kullanıcı kriterlerine dayalı olarak geliştirmeler için milyonlarca seçenek üretiyor ve öncelikleri ne kadar iyi karşıladıklarına göre sıralıyor. Bunun yanı sıra Delve, bir konut binasında her bir dairenin ne kadar gün ışığı alacağı hakkında da bilgi sağlama özelliğine sahip.

Autodesk Forma
Autodesk tarafından 2020'de 240 milyon dolara satın alınmadan önce eski adı Spacemaker olan Forma, Hypar ve Delve'nin rakibi.

Autodesk, büyük bir mimarlık firmasının bu aracı kullanarak erken aşama geliştirme projelerinde verimliliği yüzde 50 artırdığını iddia ediyor.

Finch 3D
İsveçli girişim Finch3D, mimarlık stüdyosu Wallgren Arkitekter ve İsveçli inşaat şirketi BOX Bygg tarafından 2019 yılında kuruldu.

Finch 3D, kullanıcıların CO2 verimliliği de dahil olmak üzere bir dizi kritere göre optimize edilmiş kat planlarını hızla oluşturmasına ve düzenlemesine olanak tanıyor.

Swapp
Tel Aviv merkezli Swapp şirketi, bir mimarın işinin en karmaşık ve teknik açıdan zor yönlerinden birini otomatikleştiren yapay zeka destekli bir inşaat belgesi yaratıcısı olduğunu iddia ediyor.

Architizer’da yayınlanan bir yazıda, Swapp'ın kurucusu ve CEO'su Eitan Tsarfati, aracın mimarların hoşnutsuzluğa kapılıp mesleği bırakmasını engelleyebileceğini öne sürüyor.

Spacio
Hala deneme aşamasında olan Spacio, kendisini bir web tarayıcısında kullanılabilen "binaları tasarlamak için hepsi bir arada bir araç" olarak adlandırıyor.

Kullanımının kolay olduğunu vurgulayan ve kullanıcıların birkaç tıklamayla gün ışığı, gürültü, rüzgar ve yağmur suyu simülasyonlarını çalıştırmanın yanı sıra kat planları ve dijital eskizler üretmelerine de olanak tanıyan Spacio, "tasarım zekasına erişimi demokratikleştirme" sözü de veriyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: