MAD'den “Kentlerde İyilik Hâlini Sağlamak İçin Rehber İlkeler’’ Raporu
Mekanda Adalet Derneği’nin Hollanda Krallığı Büyükelçiliği’nin MATRA Programı desteğiyle hazırladığı "Kentlerde İyilik Hâlini Sağlamak İçin Rehber İlkeler" başlıklı rapor yayımlandı. 2024 Yerel Seçimi öncesinde kent politikalarının toplum sağlığı ve iyilik hâli üzerindeki etkisini tartışmayı amaçlayan rapor 2 Mart Cumartesi günü Postane’de gerçekleşecek bir etkinlik ile tanıtılacak.
Etkinlikte, raporun yazarı Ayça Yüksel ile birlikte MAD ekibinden Bahar Bayhan ve proje danışmanları Fatih Artvinli, İlker Kayı, Kumru Çılgın ve Selma Karabey konuşmacı olarak yer alacaklar. MAD ekibinden Sena Nur Gölcük’ün moderatörlüğünü üstleneceği etkinlikte raporun hazırlık süreci, amaçları, araştırma süreci, bulguları ve iyilik hâli odağında ortaya koyduğu rehber ilkeler ele alınacak.
Etkinlik Postane’de fiziksel olarak gerçekleşecek ve MAD’ın YouTube kanalında canlı olarak yayınlanacak.
Etkinliğe katılmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Katılım Formu’nu doldurabilirsiniz.
Rapor Tanıtım Etkinliği - Katılım Formu & Detaylar
“Kentlerde İyilik Hâlini Sağlamak İçin Rehber İlkeler’’ Raporu Hakkında
Mekanda Adalet Derneği’nin Hollanda Krallığı Büyükelçiliği’nin MATRA Programı desteğiyle hazırladığı "Kentlerde İyilik Hâlini Sağlamak İçin Rehber İlkeler” raporu, 2024 Yerel Seçimi öncesinde kent politikalarının toplum sağlığı ve iyilik hâli üzerindeki etkisini tartışmayı amaçlıyor; iyi olmanın politikasını tartışmaya ve savunuculuğunu yapmaya davet ediyor.
Araştırmacı Ayça Yüksel tarafından kaleme alınan raporda, yerel yönetimlerin toplum sağlığı ve iyilik halini merkeze alarak karar alma ve politika geliştirme süreçlerini yönlendirmeleri için rehber ilkeler tanımlanıyor. Rehber ilkelerin, uygulamaya hazır bir politika listesi sunmaktan ziyade yapısal, kapsamlı ve bütünlüklü bir programı benimseyen belediyecilik anlayışına yön vermesi umut ediliyor.
MAD iyilik hâli kavramını ilk kez 2021 yılında yayınladığı “İstanbul’da Kentsel Dönüşüm ve İyilik Hâli” başlıklı raporunda ele almıştı. Bu deneyimden yola çıkılarak kaleme alınan bu yeni raporda, kent yönetimlerinin bütün politikalarında iyilik hâli perspektifini odağa almalarının önemine dikkat çekiliyor.
Raporu aşağıdaki bağlantıya tıklayarak çevrimiçi okuyabilirsiniz:
Kentlerde İyilik Hâlini Sağlamak İçin Rehber İlkeler - Çevrimiçi - PDF
Künye
Basım: Şubat 2024
Yayımlayan: Mekanda Adalet Derneği
Proje Ekibi: Bahar Bayhan, Sena Nur Gölcük
Proje Danışmanları: Fatih Artvinli, İlker Kayı, Kumru Çılgın, Selma Karabey
Araştırmacı / Hazırlayan: Ayça Yüksel
Editör: Bahar Bayhan
Son Okuma: Eylem Can
Tasarım: Duygu Dağ
Uygulama: Alp Şerif Besen
Fotoğraflar: Emirkan Cörüt, Sena Nur Gölcük
Katkıda Bulunanlar: Ceren Yartan, Duygu Dağ, Enes Kablan, Hüseyincan Eryılmaz, Onur Temel, Tansu Toprak, Tuğba Uçar, Yağız Eren Abanus
İlgili İçerikler:
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.
-
beyond.istanbul'un 15. Sayısı "Mekânda Adalet ve ATIK" Çıktı
-
Yansıma
Boğaz'ın iki yakası arasında süzülen İstanbul'un Şehir Hatları Vapuru yansımalar ve çakışmalarla dolu büyüleyici imgeler sunuyor. Vapurun içindeki silüetler ve Boğaz'ın görkemli manzarası birbirine karışıyor.
-
MAD’dan Yeni Atölye: Mersin'de Konut Adaleti
-
"Kentlerde İyilik Halini Sağlamak İçin Rehber İlkeler" Raporu Tanıtım Etkinliği Gerçekleştirildi
-
Günümüz Kenti İçin Bir Manifesto Denemesi: Köpük Kent
Kentin bütünü ve onu oluşturan yapılı çevreye dair konular, kullanıcısıyla birlikte bir anlam kazanır, zamanla değişir, dönüşür ve birbirlerini tekrar tekrar üretirler. Bu anlamda yapılı çevre her zaman sosyo mekansal çerçeveden bakılması olanaklı ve zorunlu bir mecradır.
-
Mekanda Adalet Atölyeleri 2024 Başvuruları Başladı
-
“Yurttaş Bilimiyle İklim Adaletini Savunmak” Etkinliği 4 Aralık’ta Postane’de