Setagaya'da Tani Evi

Tokyo Setagaya'daki Tani Evi, a.d.p ve Yamada Atelier ortak çalışmasıyla beş kişilik bir aile için tasarlandı. Dört tarafı binalarla çevrili olan bu parselde çalışmanın zorluğu, aile için özel ve huzurlu bir inziva yeri yaratırken aynı zamanda çevresiyle ilişkili ferah bir yaşam alanı oluşturabilmekti.

Yapı, bina yükseklikleri arasında belirgin bir fark olan iki ayrı imar bölgesinin kenarında yer alıyor. Bu durum bir vadi görüntüsü yaratıyor. Projeye adını veren Tani (Japonca'da vadi) kelimesi de buradan geliyor. Vadi görüntüsünden yola çıkılarak yapı, yüksek binaların olduğu yönde parsele yerleştirildi ve mekanlar güneybatı yönünde alçak yapılara bakacak şekilde konumlandırıldı. Binanın kütle formları, hem çevredeki şehir manzarasına uzanan açıklık hissini, hem de parseli çevreleyen konut yoğunluğuna arkasını dönerek güvenlik ve sağlamlık hissini uyandırmak üzere tasarlandı.

Ailenin toplandığı geniş oturma odası, birinci katın kuzey tarafında yer alıyor. Odalar, oturma odasına olan uzaklıklarına ve ilişkilerine göre farklı kotlarda bulunuyor. İkinci katın bölücü duvarındaki dikmeler, oturma odasının güney tarafındaki kat pencerelerinin üzerinden uzanan kompozit kirişi destekleyerek geleneksel Japon evlerinde olduğu gibi, bahçeye açılan ferah bir mekan sağlıyor.

Ham ahşap dış cephe kaplaması, yapıya ulaşan ağaçlarla çevrili sokakları ve ormanlarla çevrili tapınakları simgeleyen yeşil renkte boyandı. Güneşin vurduğu açıya göre farklı tonlar yansıtan bu renk, ilk bakışta endüstriyel gibi görünse de parseldeki bitkilerin yeşilliği ile birleştiğinde vadi motifini pekiştiriyor. Önündeki yoldan kısmen görülen ev kendine has eğimli çatı kontürüyle etrafını saran konut yapılarından ayrışıyor.

Akşamları, iç ışıklar daha belirgin hale geldikçe, binanın dışı alacakaranlıkta kayboluyor. Evin pencereleri komşu yapıların pencere düzenleri dikkate alınarak özel olarak tasarlandı. Bu sayede akşam olduğunda evin dış cephesi engebeli bir dağdaki kentsel doku manzarasını çağrıştırıyor.

Tani Evi, ailenin her bireyi için kişiye özel konfor alanları sunuyor. Projede, potansiyel olarak çelişkili iki duyguyu, yani aynı anda hem dışarıya açılıp genişlemeyi, hem de güvenliği sağlamak için tüm parsel alanı değerlendirildi. Yapının çevresiyle ilişkisi kısmen kesilerek, aile sakinleri için korunaklı ve huzurlu bir alan oluşturuldu.

Etiketler:

İlgili İçerikler: