Yerel üreticilerin oluşturduğu arıcılık kooperatifinin üretim tesisinde konfor koşulları, iklim özelliklerinin gereklilikleri doğrultusunda doğal yollarla sağlanıyor.

Brezilya’nın Pará eyaletine bağlı Canaã dos Carajás yerleşiminde inşa edilen yapı, 40 yerel arıcının kurduğu bir kooperatifin, toplanan balı işlediği bir çalışma alanını barındırıyor.

Yedi metrelik kot farkı bulunan arazide kademesi eşitlenmiş bir destek yüzeyi elde etmek için gerekli zemin ve temel çalışmaları böyle bir sosyal proje için maliyetleri çok artırıyordu. Bu doğrultuda beton döşemeyi pilotiler üzerinde yükseltmemiz yalnızca kısıtlı bir bütçenin sonucu olmakla kalmadı aynı zamanda yapının doğal yollarla havalanması için de fırsat sundu.

Proje yerleşimini, yerel iklim koşullarını göz önüne alarak planlandık. Isıl konfor koşullarının sağlanması ve çalışma alanının doğal ışıktan faydalanması öncelikli tasarım kararlarımızı oluşturdu. Sıklıkla kullanılan konteyner ve işleme odası gibi alanları, günün ilk ışıklarını alabilmeleri için doğu yönünde konumlandırdık. Cephe, yer yer arıların geçebileceği gözenekli beton bloklarla oluşturuldu. Böylece çapraz havalandırma sağlanarak üretim alanlarında sağlıklı koşulların muhafaza edilmesi ve ışık seviyesinin de kontrol altına alınması sağlandı.

Hem zemin hem de çatı döşemesinin topraktan ve ana kütleden ayrılmış olmasıyla hava cepleri de oluşturulmuş oldu. Bu stratejiyi, geniş saçaklarla da güçlendirerek gölgeleme alanlarını artırdık.

Proje organik kompost, gübre ve gri su üretmek üzere, muz çemberi (circulo de bananeiras), biyo-öğütücü ve yağmur suyu toplama sistemleri gibi sürdürülebilir teknolojileri de barındırıyor.