Prof. Dr. Cevat Erder Anısına 8. Ulusal Mimari Koruma Proje ve Uygulamaları Sempozyumu

23.05.2025

Mimarlar Odası, kültürel varlıklarının korunması ve geliştirilmesi konusundaki kararlı tutumundan yola çıkarak, bu kültür mirasını oluşturan yapı ve yapı gruplarının bilimsel ölçütler gözetilerek onarılması ve günlük yaşamımıza katılması süreçlerini değerlendirmek amacıyla 2010 yılından beri ulusal ölçekte Mimari Koruma Proje ve Uygulamaları Sempozyumunu düzenlemektedir. Bu etkinlikte kültür varlıklarının korunması ve kullanımına yönelik proje ve uygulama yapan mimarların deneyimlerini mimarlık camiası ile paylaşması ve toplantının bilimsel tartışma ve değerlendirmelere olanak sağlayacak bir zemin oluşturması öncelikli beklentidir.

8.Ulusal Mimari Koruma Proje ve Uygulamaları Sempozyumu, Prof. Dr. Cevat Erder’in anısına 23 - 24 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilecektir. Sempozyum kapsamında, özgün işlevi devam eden ya da yeni işlevlendirme önerilmiş koruma projeleri ile arkeolojik alanlar için üretilmiş proje ve uygulamaların yanı sıra mevzuat değişiklikleri, ilke kararları, koruma kurulu kararları ve KUDEB uygulamaları tartışılacaktır. Bu bağlamda büyük koruma sorunları yaşayan kültürel değerlerimiz olarak Cumhuriyet mirası, Modern mimarlık mirası ve kırsal mimarlık mirasının korunmasına yönelik proje ve uygulamaların da katılımı beklenmektedir.

Türkiye’de son yıllarda mimari restorasyon alanı giderek gelişmekte ve bir sektör olarak kendini göstermektedir. Bu bağlamda son dönemde üretilen proje ve uygulamaların, bu süreçlerde yaşanan sorunların, mimarlar tarafından bilimsel tartışma ve değerlendirmeler çerçevesinde paylaşılarak ortaklaştırılması, sektörün sağlıklı gelişmesi ve her şeyden önemlisi kültür varlıklarının doğru bir biçimde korunmasını sağlamak açısından çok önemlidir.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde ve 20 Şubat 2023’te yaşanan Samandağ – Hatay merkezli depremlerle 11 ili kapsayan bölgede anıtsal ve sivil mimarlık yapıları, kentsel ve kırsal sit alanları, arkeolojik alanlar ve kentsel arkeolojik alanlar ağır hasar görmüştür. Bu bağlamda bölgedeki kültür varlıkları ve mimarlık mirasının korunmasına yönelik proje ve uygulamaların da katılımı önemsenmektedir.

25 Eylül 2022 tarihinde yitirdiğimiz Prof. Dr. Cevat Erder, Türkiye’de mimari koruma alanında lisansüstü eğitimin kurulmasında öncü bir kimliktir. Tarihi çevre ve kültür varlıklarının korunması konusunda ufuk açıcı yayınlarıyla genç kuşaklara yol göstermiş, ilham olmuş, ICCROM gibi uluslararası kurumlarda yöneticilik yaparak kültür varlıklarının korunması konusundaki engin deneyimini küresel ölçekte bilim dünyasıyla paylaşmıştır. Bu yıl Prof. Dr. Cevat Erder anısına düzenlenilecek olan sekizinci sempozyuma koruma alanında çalışan mimarların etkin katılımı bekleniyor.

Sempozyum Takvimi
24 Şubat 2025: Sunuş ve poster çağrısının yapılması
07 Nisan 2025: Sunuş özetlerinin sekretaryaya teslimi
21 Nisan 2025: Sonuçların katılımcılara duyurulması
05 Mayıs 2025: Katılımcıların poster teslimi
23 - 24 Mayıs 2025: Sempozyum

Sempozyum Bilim Kurulu (Kültürel Mirasın Korunması ve Geliştirilmesi Komitesi)
Zeynep Ahunbay
Elif Çelik Arısal
Emir Çekmecelioğlu
Merve Arslan Çinko
Rahmi Dede
E. Betül Gemalmaz Dikici
Erol Doğan
Koray Güler
Emel Kayın
Hale Kozlu
Zeynep Eres Özdoğan
Tuğba Acar Panayır
Faruk Soydemir

Sempozyum Düzenleme Kurulu
Zeynep Eres Özdoğan (TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı)
Tores Dinçöz (TMMOB Mimarlar Odası Genel Sekreteri)
Alper Ünlü (TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı)
Ahmet Erkan (TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Sekreter Üyesi)
Osman Güdü (TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Anadolu II Büyükkent Bölge Temsilcilik Başkanı)
Sibel Baş (TMMOB Mimarlar Odası Genel Sekreter Yrd.)
Petek Ceyhan Ergül (TMMOB Mimarlar Odası Genel Sekreter Yrd.)