2022 Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) Ödül Kazanan Projeler Açıklandı

GÖKÇE ARAS ENGİN

30 Kasım - 2 Aralık 2022 tarihleri arasında Lizbon’da gerçekleşen World Architecture Festival 2022’de (WAF) ödül kazanan projeler açıklandı.

WAF’ın 2023 yılında 29 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında Singapur’da düzenlenmesi planlanıyor.

Yılın Binası
Sidney Opera Binası'nın yakınında bulunan Quay Quarter Tower (QQT), geleneksel, tekdüze bir yüksek yapının özelliklerini taşımıyor. Yapı, bir topluluk duygusu yaratması amaçlanarak tasarlanmış ve sağlığa odaklanan alanlar sağlamak için dikey bir köy olarak düzenlenmiş.

Quay Quarter Tower (QQT), Fotoğraflar: Phil Noller, Sara Vita Photography, Martin Siegner, Fred Holt, Adam Mørk

Yılın Gelecek Projesi
Dream Pathway adlı proje CAATStudio (Kamboozia Architecture and Design Studio) tarafından tasarlandı. Konusu, Tahran'daki Abbas Abad tepeleri kompleksinin batı kesiminde yer alan Valiasr Caddesi (Tahran'ın en tarihi caddesi) ile Jost-e-Joo Parkı arasındaki kentsel bir yaya ve bisiklet yolunun tasarımı olan yarışmanın ikincisi olan proje, Gandhi ve Nelson Mandela caddelerini kesen yaklaşık 1,5 km uzunluğunda bir rotayı ele alıyor.

Dream Pathway

Yılın Peyzajı
Gaodang Kırsal Peyzajının Korunması ve Rehabilitasyonu: Güneybatı Çin'de Bir Buyi Etnik Azınlık Grubu Köyü adlı proje Tsinghua Üniversitesi’ndeki SHANCUN Atölyesi ve Anshun Mimari Tasarım Enstitüsü işbirliğinde tasarlandı. Gaodang, Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletindeki uzak, yoksul dağlık bölgede bulunan geleneksel bir Buyi etnik azınlık grubu köyü. Buyi kültürel peyzajını korumak, topluluk uyumunu artırmak ve peyzaj mimarlığı yoluyla bölgesel ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla burada 7 yıldan fazla süren bir program uygulanıyor. Program, modern yaşamın ihtiyaçlarını ve geleneksel peyzajın korunmasını amaçlıyor.

Gaodang Kırsal Peyzajının Korunması ve Rehabilitasyonu

Yılın İç Mekanı
Condition_Lab tarafından tasarlanan Pingtan Çocuk Kütüphanesi, Çin'in Hunan Eyaleti, Tongdao Bölgesi’ndeki Pingtan'ın Dong Azınlık köyünde bulunuyor. Üç katlı ve yaklaşık 80 m2 alana sahip bu küçük yapı tamamen ahşaptan inşa edilmiş. Bina, bölgedeki 400'den fazla çocuğun eğitim gördüğü bir ilkokulun avlusunda yer alıyor. Yapının katları ve odaları olan hem dikey sirkülasyon hem de çocuklar için oturma yeri haline gelen iç içe geçmiş iki sarmal merdivenden oluşuyor.

Pingtan Çocuk Kütüphanesi, Fotoğraflar: Zhao, Sai

Ödüllerle ilgili detaylı bilgi için WAF'ın resmi web sitesi ziyaret edilebilir.

Etiketler: