2023 RIBA Stirling Ödülü’nün Kazananı: John Morden Centre

GÖKÇE ARAS ENGİN

The Royal Institute of British Architects (RIBA) tarafından bu yıl 27.'si verilen Birleşik Krallık'ın en iyi yeni binasına verilen RIBA Stirling Ödülü'nün 2023’ün kazananı Mæ tarafından tasarlanan John Morden Merkezi oldu.

Yaşlıların tecrit olmadan yaşamasını sağlayan ilham verici bir mimari örneği olan John Morden Merkezi, bir araya gelme ve hareketi teşvik ederek sakinlerinin sağlıklı bir şekilde daha uzun yaşamalarını desteklemek için tasarlanmış. Londra Blackheath'te konumlanan bu 300 yıllık konaklama ve bakım tesisine eklenen kuaför, manikür salonu, etkinlik alanları ve sağlıklı yaşam tesisleriyle binaya yeni bir soluk getirilmiş.

Binanın sosyal alanlarının kullanımını, sağlık ve bakıma yönelik tasarım konusundaki kararlılığını öven jüri, John Morden Center'ı Birleşik Krallık'ın en iyi binası olarak 27. RIBA Stirling Ödülü'nün sahibi olarak seçti.

2023 RIBA Stirling Ödülü jürisi adına konuşan jüri başkanı Ellen van Loon “John Morden Center”ı seçme nedenlerini şu sözlerle açıklıyor:

“John Morden Merkezi bir neşe ve ilham mekanıdır. Yaşlılara yönelik sağlık ve bakım merkezlerinin tasarımı için cesur ve umut verici bir model sunarak tıbbi tesisleri ve sosyal alanları hassas ve kusursuz bir şekilde bütünleştiriyor. Moralleri yükselten ve toplumu teşvik eden bir ortam yaratma konusundaki kararlılığımız her fırsatta ve her ayrıntıda açıkça görülmektedir.

Bu sağlam bina, izolasyonu önleyecek şekilde tasarlanmış özellikleriyle konfor ve sıcaklık sağlıyor. Binaların kendilerinin nasıl tedavi edici olabileceğini, bakımı destekleyebileceğini ve aidiyet duygusunu aşılayabileceğini gösteriyor. Mükemmel mimari, insanları gelişebilecekleri şekilde yönlendirir ve bu bina da tam olarak bunu başarma konusunda örnek niteliğindedir."

Etiketler:

İlgili İçerikler: