2024 Yılında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Gülsün Karamustafa’yı Ağırlayacak

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, 20 Nisan - 24 Kasım 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek 60. Uluslararası Sanat Sergisi’nde Türkiye güncel sanatını derinden etkileyen ve dünyada saygın bir yer edinen kadın sanatçılardan Gülsün Karamustafa’nın bienale özel üreteceği yeni bir eserine yer verecek. Serginin küratörü ise sanatçının uzun yıllardır birlikte çalıştığı Esra Sarıgedik Öktem olacak.

İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer, Gülsün Karamustafa’nın Türkiye Pavyonu sanatçısı olarak davet edilmesi hakkında şunları söyledi: “Gülsün Karamustafa ile uzun yıllara dayanan bir çalışma ilişkimiz var. Türkiye Pavyonu için de bu sergiyi kendisiyle birlikte hazırlayacak olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Türkiye’deki güncel sanatın önde gelen isimlerinden Gülsün Karamustafa’nın eserleri dünyanın pek çok yerinde sergilendi. Sanatçının çok katmanlı sanat pratiği, Adriano Pedrosa’nın küratörlüğünü üstlendiği “Yabancılar Her Yerde” başlıklı ana serginin kavramsal çerçevesiyle de bağlantılı olarak yerinden edilme ve göç, sürgün ve etnisite, cinsellik ve toplumsal cinsiyet ve diğer birçok sosyo-politik olgu gibi zamanımızın en kritik meseleleriyle ilgileniyor. Türkiye Pavyonu’nun küratörü olarak, Gülsün Karamustafa ile uzun süreli bir işbirliğine ve bu alanda hem yerel hem de uluslararası düzeyde önemli bir tecrübeye sahip Esra Sarıgedik Öktem ile çalışacak olmaktan da son derece memnunuz.”

Gülsün Karamustafa / Fotoğraf: Muhsin Akgün
Esra Sarıgedik Öktem / Fotoğraf: Berk Kır

Gülsün Karamustafa, 50 yılı aşkın sanat pratiğinde resim, enstalasyon, video ve performans üretimlerine eğildi; göç, yerellik, kimlik, kültürel farklılık ve toplumsal cinsiyet gibi konuları ele aldı. Karamustafa, kişisel ve tarihsel anlatılardan doğan, malzeme ve metodoloji açısından çeşitlilik gösteren yapıtlarında, özellikle Türkiye’nin modernleşme sürecindeki sosyal ve siyasal adaletsizlikleri göz önüne serdi. Yerinden edilme ve hafıza meseleleri, yapıtlarında sıklıkla gündeme geldi. Karamustafa, yeni nesil sanatçılara ilham vermeye devam ediyor.

Karamustafa, İstanbul, São Paulo, Gwangju, Kiev, Singapur, Havana, Selanik, Sevilla gibi birçok uluslararası bienale katıldı. Sanatçının kişisel sergilerinin düzenlendiği kurumlar arasında SALT Beyoğlu ve Galata, Hamburger Bahnhof - Museum für Gegenwart, Van Abbemuseum, IVAM Institut d’Art Modern, Atina Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi, Kunstmuseum Bonn, Lunds Konsthall, Salzburger Kunstverein, Kunsthalle Fridericianum ve Museum Villa Stuck sayılabilir. Karamustafa’nın eserleri Centre Pompidou, Tate Modern, Solomon R. Guggenheim Müzesi, Şikago Çağdaş Sanat Müzesi, Musée d’Art Moderne, Van Abbemuseum, Ludwig Museum, MUMOK, Wien Museum, Varşova Modern Sanat Müzesi, EMST Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Arter gibi kurumların koleksiyonlarda yer alıyor. Sanatçı 2021’de Roswitha Haftmann Ödülü’ne ve 2014’te Prens Claus Ödülü’ne layık görüldü. Gülsün Karamustafa İstanbul ve Berlin’de yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor.

1977 Painting for Poster, First of May
2016 (IS43) Chronographia, Hamburg Bahnho
1992, Mystic Transport / Fotoğraf: Can Yıldırım
1992, Mystic Transport / Fotoğraf: Philippe Degobert
2021 After the Cosmopolis, Van Abbemuseum / Fotoğraf: Peter Cox
2021 After the Cosmopolis, Van Abbemuseum / Fotoğraf: Peter Cox
2021 After the Cosmopolis, Van Abbemuseum / Fotoğraf: Peter Cox
2021 After the Cosmopolis, Van Abbemuseum / Fotoğraf: Peter Cox
2021 After the Cosmopolis, Van Abbemuseum / Fotoğraf: Peter Cox
2021 After the Cosmopolis, Van Abbemuseum / Fotoğraf: Peter Cox
2021 After the Cosmopolis, Van Abbemuseum / Fotoğraf: Peter Cox
1995 Neworientation, İstanbul Modern

Serginin küratörlüğünü üstlenen Esra Sarıgedik Öktem’in yerel ve uluslararası sanat ortamındaki deneyimi küratoryal çalışmalar, kültür kurumu ve galeri yöneticiliği faaliyetlerinin kesişiminde yer alıyor. 2017’de Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının temsil edildiği, Türkiye’nin ilk sanatçı temsilciliği ofisi BüroSarıgedik’i kurdu. Öncesinde 2013 - 2017 tarihleri arasında Rampa İstanbul’da direktörlük görevini üstlendi. 2007-2012 arasında British Council’da geniş çaplı bir kamusal alanda sanat projesi olan Benim Kentim’i yürüttü. 2010’da Washington DC’deki National Museum of Women in the Arts’ta A Dream... but not Yours: Contemporary Art from Turkey sergisinin küratörlüğünü ve Calouste Gulbenkian Vakfı’nın kuruluşunun 50. yıldönümünü kutlayan Atlas of Events sergisinin eş küratörlüğünü yaptı. 2005 - 2007 arasında Hollanda’da Van Abbemuseum’da araştırmacı-küratör olarak görev aldıktan sonra 9. İstanbul Bienali ve 3. Berlin Bienali’nde asistan küratör olarak çalışan Sarıgedik, Malmö’de Rooseum Center for Contemporary Art’ta genç araştırmacı küratör olarak yer aldı.

2001-2002 arasında Vasıf Kortun’un kuruculuğunu yaptığı Platform Güncel Sanat Projesi ve Istanbul Contemporary Art Projects’in (ICAP) kuruluşunda aktif bir biçimde rol alarak sergi, konuşma ve video programlarının koordinatörlüğünü üstlendi. Sarıgedik Öktem halen BüroSarıgedik’te sanatçılar için yeni destek yapıları geliştiren yerel ve uluslararası projeler üzerinde çalışıyor.

Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu
2022-2024 Danışma Kurulu’nda, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Nilüfer Ergin Doğruer, sanatçı İnci Eviner, küratör ve Fiorucci Art Trust Direktörü Milovan Farronato ve Sanat Dünyamız dergisi editörü, sanat yazarı Fisun Yalçınkaya, yer alıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Türkiye Pavyonu
Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu, İKSV koordinasyonunda, TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştiriliyor. Türkiye Pavyonu, 21 destekçinin katkılarıyla Venedik Bienali’nin iki ana sergi alanından biri olan Arsenale’de 2014 - 2034 yılları arasında tahsis edilen mekânda yer alıyor.

Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi
Adriano Pedrosa küratörlüğünde 20 Nisan-24 Kasım 2024 arasında (17, 18 ve 19 Nisan’da ön izleme) gerçekleştirilecek Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi’nin teması “Foreigners Everywhere” / “Yabancılar Her Yerde” olarak açıklandı.

Etiketler: