Boşluklardan Taşan

Vietnam’da tasarlanan konut yapısı, bölgedeki çevresel sorunlara karşı çözümler üretme hedefiyle, komşusu olduğu parkın yeşil dokusunu iç mekanına ve cephesine taşıyarak uzaktan bakıldığında parkın devamı gibi görünen bir tasarım sunuyor.

Yeşil dokuyu yapının farklı kesitlerine yayabilmek için yapı hacmi çapraz olarak boşaltılarak konut içinde birbirine açılan boşluklar tasarlanmış. Zemin katta yaratılan boşluk, doğrudan parka açılan bir oturma odası yaratılmasını ve mekanların çok yönlü ışık almasını sağlıyor. Hacim içinde açılan boşluğu çevreleyen cephe ise yeşil dokunun düşeyde de sürmesi için sarmaşıklarla kaplanmış. Bu sayede dışarıdan parkın devamı gibi görünen yapının içeriden de benzer biçimde algılanması sağlanmış. Çapraz kurgulanan boşluk aynı zamanda yapı içinde baca etkisiyle doğal havalandırma işlevi görerek klima kullanımını en aza indiriyor.

Konutun, giriş katında mutfak, oturma odası, caddeye bakan cephesinde bir garaj, ikinci ve üçüncü katlarda ise yatak odaları mevcut. Katlarda mekanlara temas ederek düşeyde devam eden boşluk sayesinde yapı içindeki dolaşımı görmek mümkün.

Tasarımcılar Vietnam’daki yeşil alan yetersizliğinin yarattığı aşırı ısınma ve hava kirliliği gibi çevresel sorunlara karşılık olarak tasarladıkları projenin sürecinde öne çıkarılan yeşil kullanımının bölgedeki konut üretimi sırasında önemsenmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL