Çelik Örgü
İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nin enerji etkin cepheleri Çuhadaroğlu alüminyum profilleriyle hayata geçirildi.
Yapımına 2012 yılında başlanarak 2014 yılında tamamlanan İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, Türkiye'nin en büyük iç hatlar terminali olma özelliği taşıyor. Yakup Hazan Mimarlık'tan Y. Mim. Rest. Uz. Yakup Hazan tarafından tasarlanan yapının ana tasarım fikri açık mekanlar üzerine kuruldu. Kara tarafı ile hava tarafı arasındaki tüm görsel engeller kaldırılarak her iki taraftan bir diğerinin görünmesi sağlandı. Kara ve hava tarafı arasına galeri ve asma bahçeler yerleştirildi ve bu bahçeler doğrudan açık hava ile ilişkilendirildi. VIP'ten başlayan ve dış hatlar bölümüne kadar uzanan galeri içinde devam eden bir uçan yol önerildi. Kullanıcılar bu yolda golf araçlarıyla bir taraftan diğer tarafa zaman kaybetmeden ulaşıyorlar. Tasarım formunu oluşturan tonoz, dört adet fil ayağı ile desteklendi. Fil ayaklarının içi ticari mekanları barındırıyor, aynı zamanda check-in holüne ışık ve havalandırma sağlıyor.
Eski İç Hatlar Terminali'nin 2012 yılının ilk yarısında yıkılmasının ardından betonarme yapı 2013'ün ilk yarısında tamamlanarak çelik işlerine başlandı. Çatı çelikleri sekiz aylık bir süreçte tamamlandı. Projede tonoz, origami, iskele, teras ve yelken olmak üzere beş çeşit yapı çeliği bulunuyor.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde kullanılan ısı pompaları, yağmur hasat sistemleri, gri su kullanım sistemi, güneş kolektörleri ve trijenerasyon santrali ve enerji etkin cephe sistemi ile enerji tüketimi ve su harcaması en aza indirilirken, atık yönetiminin de verimli şekilde yapılması sağlandı. Tüm bu özellikleri ile Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasyonu başvurusu Aralık 2012'de yapılan bina, Türkiye'de LEED sertifikası alan ilk havalimanı terminal binası olacak.
Eski terminalin yıkımı sırasında hayata geçirilen "Atık Yönetimi Uygulaması"yla ortaya çıkan atıkların %99'u yeniden kullanıldı ya da geri dönüştürüldü. Uygulama Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) tarfından "İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulama Ödülü"ne layık görüldü. İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali projesi aynı zamanda Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından verilen "Ulusal Çelik Yapı Tasarımı" ödülünü de aldı.
Ege Bölgesi'nde yılın önemli bir bölümünün güneşli geçmesi, soğutma yüklerini azaltacak enerji etkin bir cephe tasarımını öne çıkardı. Cepheye eklemlenen ikinci cidar ile güneş kontrolü sağlandı. İkinci cidarda kullanılan genişletilmiş metal güneş kontrol elemanları gözenekli yapıları ile güneşin ısı etkilerini kontrol ederken doğal aydınlatmaya da imkan veriyor. İkincil çelik konstrüksiyon ve katlardaki yürüme yollarıyla oluşturulan bu ikinci kabuk aynı zamanda yapım sonrası bakım ve gerekli onarım ihtiyaçlarının kolaylıkla sürdürülebilmesini sağlıyor.
İlgili İçerikler:
-
Çuhadaroğlu ARCUS Serisi
-
Geleceğin Mimarlarına Kılavuz Niteliğinde Bir Kariyer Yolculuğu
İlham verici kariyeri boyunca, üzerinde çalıştığı projeleri çizim aşamasından inşaatın son detay uygulamalarına kadar titizlikle takip eden Tolga Kezer ile Moskova'dan İzmir'e uzanan çalışma hayatını, Kezer Mimarlık'ın kuruluş sürecini, uluslararası tecrübelerini, tasarım felsefesini ve ödüllü projelerini konuştuk.
-
MONO
-
Çuhadaroğlu Türkiye’nin En Yüksek Binası Merkez Bankası için Özel Tasarım Çözümler Sunuyor
-
Kervansaray Yaz Okulu 2024 Başvuruları Başladı
-
ZONE
-
Design Fest 2024: Shaking Boundaries
-
Çuhadaroğlu’ndan Ziraat Bankası’na Özgü Tasarımlar