Çeşitliliği Sahiplenmek

Öğrencilerin konaklama ihtiyacını kısıtlı imkanlarla en iyi şekilde karşılamaya yönelik geliştirilen proje, mevcut bir strüktüre ölçülü bir biçimde yerleşiyor.

Afrika kıtasının güneyinde yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en büyük kenti Johannesburg’un kuzey bölgelerinde pek çok kampüse dağılmış olan Witwatersrand Üniversitesi öğrencileri için gerçekleştirilen yurt projesi, mevcut bir yapının genişletilmesini içeriyor. Konaklama işlevli mevcut yapının altyapısına ilişen proje ile öğrenciler tarafından kullanılacak 150’den fazla oda sağlanmış.

Mevcut dolaşım kulesi kullanılarak maliyet düşürülürken ihtiyaç duyulan ikinci asansör, görevli katı ve yükseltilmiş çatı terası da yapıya eklenmiş. Açık yürüyüş yolları ve özenle ölçeklendirilmiş avlular sayesinde, mevcut yapının çift taraflı sarılmış koridorları ve içe dönük kurgusuna, aydınlık ve havadar bir karşıt üretilmiş. Sıfırdan projelendirilmiş bir yapıya kıyasla %30 daha az maliyetle gerçekleştirilen proje mevcut yapıların genişletilmesiyle kentte güncel bir sorun olan öğrenci konaklaması için de bir cevap olarak görülüyor.

Dolaşım akslarından avluya bakış
Ana avlu ve katlardaki dolaşım kurgusu
Avludaki peyzaj öğeleri
Yapının genel görüntüsü
Cephede boşluk ve doluluk ilişkisi
Tuğla malzemeyle kurulan cephe dokusu
Tuğla malzemeyle kurulan cephe dokusu
Konaklama birimlerinin iç mekanı
Konaklama birimlerinin iç mekanı
Dolaşım akslarından avluya bakış

İsmini, Güney Afrika’da Birinci Dünya Savaşı öncesinde elmas ve altın madenlerinin kontrolünü elinde tutan ve dönemin etkin girişimcilerinden (randlord) biri olan Barnato’dan alan mevcut yapı, tasarımcılara göre ismine uygun olarak kale benzeri bir görünüme sahip. Bu bağlamda, ülke genelinde eğitime erişim ve dekolonizasyon tartışma ve gösterileri, tasarımcıları yeni bir tür kurumsal kimliği keşfetmeye teşvik etmiş.

Kısıtlı bütçe, kullanıma hazır ve az bakım isteyen malzeme kullanımını ve yapının biçimini mümkün olduğunca basit tasarlamayı zorunlu kılmış. Yapının zengin dokulu örtüsü olarak görülen cephesi, yerel üretim ve standart tuğlaların birlikte örülmesiyle kurgulanmış. Mevcut yapının dolaşım kulelerinde kullanılmış yapı malzemesini güncel bir örüntüyle tekrar etmek de tasarımcıları tarafından farklılıkları ayrıştıran bir unsur olarak değil, çeşitlilik olarak görmekten aldıkları ilhamın mekandaki yansımasının önemli bir parçası olarak gösteriliyor.

Zemin kat planı
1. ve 2. kat planı
3. ve 4. kat planı
Kesit
Aksonometrik perspektif
Görünüş

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL