“Depremlerin Ardından Türkiye ve Suriye” Başlıklı Açık Oturum Dizisi 22 Temmuz’da Başlıyor

AIA New York | Center for Architecture ile Collective Action for Readiness, Recovery, and Resilience (CARRRE) tarafından Salt iş birliğiyle düzenlenen “Depremlerin Ardından Türkiye ve Suriye” başlıklı açık oturum dizisi 22 Temmuz Cumartesi günü başlıyor.

Salt, ABD’de yaşayan Türkiyeli-Amerikalı mimar veakademisyenlerin kurduğu Collective Action for Readiness, Recovery, and Resilience (CARRRE) kolektifi tarafından hazırlanan Depremlerin Ardından Türkiye ve Suriye başlıklı açık oturum dizisine ev sahipliği yapıyor.

Birlikte öğrenme, tartışma ve uygulanabilir projelere yönelik uluslararası bir platform oluşturmayı amaçlayan açık oturumların ilki 22 Temmuz Cumartesi günü saat 16.30’da Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da ve çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek. “Acil Durum Müdahaleleri” başlıklı oturumda, depremden etkilenen bölgelere genel bir bakış sunulurken, mevcut yardım ve müdahale çalışmaları ile bölgedeki toplulukların acil ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik izlenebilecek yollar yapılı çevre odağında ele alınacak. Acil barınma ve geçici barınma alanları, altyapı restorasyonu, yardım çalışmalarında karşılaşılan zorluklar ve afet yardımı için hazırlığın artırılması gibi konular uluslararası örneklerle birlikte irdelenecek.

Fotoğraf: Ingrid Woudwijk
Fotoğraf: Ingrid Woudwijk

Serinin “Orta Vadeli Yardım ve Geçiş Programları” başlıklı ikinci oturumu ise 29 Temmuz Cumartesi günü saat 16.30’da Açık Sinema’da ve çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek. Konuşmacılar, geçici afet barınaklarının uzun süreli kullanımından kaynaklanan zorlukları değerlendirirken, afet sonrası planlama stratejilerini ve Türkiye ile başka ülkelerde geliştirilen alternatif yaklaşımları ele alacak. Oturumda farklı sosyal ve çevresel ekolojiler içerisinde toplulukların yer ve kimlik duygusunu koruyan tasarım örnekleri üzerinde durulacak.

Dayanıklılık, dönüşüm ve maliyet açısından alternatif ve yenilikçi bina teknolojileri, kısa ve orta vadeli yapılarda geçiş dönemi inşaat teknikleri, uzun vadeli planlamaya ilişkin hususlar ile afet sonrasında yapılan binalarda toplulukların tanımlanması gibi konular irdelenecek.

AIA New York | Center for Architecture Design for Risk and Reconstruction Committee ve Collective Action for Readiness, Recovery, and Resilience (CARRRE) tarafından Salt iş birliğiyle düzenlenen program, Eylül ayında yapılacak açık oturumlarla devam edecek.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz programın dili İngilizce ve Türkçe’dir. Konuşmaları Türkçe dinlemek isteyenlerin Zoom üzerinden çevrimiçi olarak katılıp Türkçe çeviri seçeneğini tercih etmeleri gerekmektedir. Programa ilişkin ayrıntılı bilgi ve kayıt için saltonline.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Program Panel #1: Acil Durum Müdahaleleri 22 Temmuz Cumartesi, 16.30 / Salt Beyoğlu, Açık Sinema ve Çevrimiçi

Moderatör:
Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi

Konuşmacılar:
Hitoshi Abe, xLAB Research Center (UCLA) Direktörü; Atelier Hitoshi Abe, CEO
Illya Azaroff, FAIA, New York City College of Technology (CUNY) Öğretim Üyesi; +LAB Architect PLLC Başkanı; New York Eyaleti Afet Koordinatörü; AIA New York Başkanı (2021)
Ersin Gök, Yuva Project Kurucu Üyesi
Esin Pektas, PE, RA, AIA, LEED AP BD+C, New York ve New Jersey Liman İdaresi Program Direktörü (Major Capital Projects); deprem sonrası yeniden yapılanma çalışmalarında gönüllü

Panel #2: Orta Vadeli Yardım ve Geçiş Programları
29 Temmuz Cumartesi, 16.30 / Salt Beyoğlu, Açık Sinema ve Çevrimiçi

Moderatör:
Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi

Konuşmacılar:
Alp Arısoy, Urban.koop Eş Kurucusu
James Garrison, AIA, Garrison Architects Yöneticisi; Pratt Institute Misafir Öğretim Üyesi
Yasmeen Lari, UNESCO Danışmanı; Heritage Foundation Pakistan Direktörü
Edward Ng, PhD, Chinese University of Hong Kong Öğretim Üyesi

Etiketler: