Dünyanın En Yüksek Ahşap Binası Perth'te İnşa Edilecek

GÖKÇE ARAS ENGİN

Batı Avustralya eyaletinin başkenti ve Avustralya'nın dördüncü büyük kenti olan Perth, hibrit tasarımla elde edilecek olan 191,2 metre yüksekliğindeki elli katlı dünyanın en yüksek ahşap binasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Güney Perth’te inşa edilecek olan C6 adlı kulenin kirişleri, zemin panelleri, doğramaları ve kaplamaları da dahil olmak üzere %42'si ahşaptan oluşacak.

Projenin geliştiricileri binanın karbon negatif olacağını, kullandığından daha fazla karbon depolayacağını, hafif, dayanıklı, yenilenebilir yapıştırılmış lamine ahşap ve çapraz lamine ahşap ile geleneksel inşaat yöntemlerine göre daha az miktarda çelik ve betonu birleştireceğini söylüyorlar.

C6, Sidney’in merkezinde inşaat halinde olan 180 metre yüksekliğindeki Atlassian'ın hibrit ahşap genel merkezinden daha uzun olacak. Halihazırda dünyanın en yüksek ahşap yapısı ise Amerika’nın Wisconsin eyaletinde yer alan 86,6 metre uzunluğundaki 25 katlı Ascent binası.

Projenin mimari ekibi Fraser and Partners’dan Reade Dixon, henüz inşaat süresi belli olmayan projenin, son 70 yılda ticari binalara yaklaşımı pek değişmeyen bir sektörde “devrim niteliğinde” bir girişim olduğunu söyledi.

Binanın geliştiricileri, C6 tarafından tüketilen 7.400 metreküp kerestenin, sürdürülebilir şekilde tarım yapılan bir orman bölgesinde yalnızca 59 dakika içinde yeniden yetiştirilebileceğini iddia ediyor.

Projenin web sitesinde "C6, sürdürülebilir şekilde yönetilen ve yetiştirilen ormanlardan elde edilen yaklaşık 580 çam ağacını tüketecek" ifadesine yer veriliyor. C6'nın çatısında ise yenilebilir ürünlerin de yetişeceği çiçekli bahçeler yer alacak.

Kaynak: theguardian.com
Kaynak: theguardian.com
Kaynak: theguardian.com

Dixon, projedeki kerestenin ya Albury’de bulunan Avustralya'nın en büyük kütle kereste üreticisi XLam'dan geleceğini ya da Avrupa'dan Batı Avustralya'ya dönen boş demir cevheri gemileriyle gönderileceğini söyledi.

Wollongong Üniversitesi Sürdürülebilir Binalar Araştırma Merkezi müdürü Timothy McCarthy ise, geliştiricinin iddialarının kerestenin kullanım ömrü sonu karbon maliyetlerini içermediğini dedi ve ekledi: “Şu anda kerestenin ömrünün sonu senaryosu çöplük, insanlar bunu değiştirmeye çalışıyor ancak IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) yalnızca malzemelerin kalıcı olarak tecrit edilmesini değerlendiriyor ve kereste eninde sonunda çürüyerek veya yanarak karbondioksitini atmosfere geri veriyor”.

McCarthy, tasarımda kullanılan ağaçlar tamamen sürdürülebilir kaynaklardan gelse de bir ağacın yalnızca %40'ının keresteye dönüştüğünü, geri kalanının araziye sürüldüğünü veya malç haline getirildiğini, bazılarının ise kağıt yapımına gittiğini belirtti.

McCarthy, iddialı tasarımın zor bir görev üstlendiğini ve projenin aynı zamanda övgüye layık olduğunu da kabul ediyor: “C6’nın hırsları övülmeli ve eğer bu sürdürülebilirliği binanın tüm ömrü boyunca sağlayabilirse, özellikle iklimin çok sert olduğu Batı Avustralya'da oyun alanını değiştirebilir.”

Fraser ve Partners, projedeki tüm teknik materyalleri açık kaynak olarak yayınlayacak. Dixon, amacın iklim krizine yanıt olarak yapılı çevrede daha fazla masif ahşap mimariyi teşvik etmek olduğunu vurguluyor: “En büyük umudumuz, bu yapının endüstriyi gelecekteki projeleri daha iyi yapmaya teşvik etmesi”.

İnşaat sektörü, küresel karbon emisyonlarının %11'ini oluştururken, çimento tek başına bunun %8'inden sorumlu. 2020 yılında Batı Avustralya, 81,7 milyon ton ile Avustralya'nın karbon emisyonunun %16'sını üretti.

Etiketler: