Etkileşimli Boşluk
Yerel yönetim, sosyal topluluklar ve kamuoyunun tasarım sürecine dahil olmasıyla gerçekleştirilen Kentsel İmkanlar projesi kapsamında bölgedeki sosyal konut üretimi esnasında atıl kalan alanlar, farklı yaş gruplarından insanları bir araya getiren kamusal rekreasyon alanlarına dönüştürüldü.
Kentsel İmkanlar (Amenidades Urbanas) 2015 yılında Caracas Belediyesi tarafından Bilgi ve Sosyal Çalışma Sosyal Misyonu ile birlikte başlatılan, Pico Kolektif ve bölgedeki toplulukların desteğiyle gerçekleştirilen bir proje. Bolivar bulvarında yer alan sosyal konut üretimi esnasına ortaya çıkan alanlarda yeni kullanımlar yaratmak için başlayan kentsel proje Venezuela’da bir çok farklı aktörün dahil olduğu bir tasarım süreci ilerliyor.
İnşaat nedeniyle oluşan atıl alanlar planlara göre kamusal rekreasyon alanları olarak tanımlanmış ve proje başlarken kullanım yoğunluklarına göre sınıflandırılmış. İlk tasarım fikirleri ise projeye destek veren toplulukların temsilcileri ve uzman bir ekip tarafından ulusal bir yarışma düzenlenerek seçilmiş.
Parçalardan oluşarak kademeli olarak yürütülen projenin bir kısmı Venezuela vatandaşlarının rekreasyon alanlarını en çok spor yapmak için kullanmasının tespiti üzerine çeşitli aktivitelere olanak sağlayacak biçimde tasarlanmış. Tasarımcılar tarafından alanın sunduğu aktivitelerin rekabet ve profesyonel spor alanları yaratması yerine toplumsal uyumu ve sağlığı teşvik eden çözümler sunması hedeflenmiş. Spor aktivitelerine uygun olmayan küçük alanlarda ise çevre yapılarda yaşayan komşuların birlikte zaman geçirmesine imkan sağlayacak etkinlik alanları tasarlanmış.
Proje bütününün bir sistem olarak görülmesi gerektiğine değinen tasarımcılar beton yüzeyler ve çelik ekipmanlar kullanarak iki etaplı bir tasarım oluşturmuş. İlk etap, yapı ve cadde arasındaki geçişlerin basamak ve eğimlerle çözüldüğü yapay bir topoğrafya yaratıyor. Tasarlanan alan, çelik kullanılarak üretilen çeşitli elemanlar, banklar, paten rampası ve pinpon gibi etkinliklere olanak sağlayan yarı açık bir mekan olarak uzaktan bakıldığında çelik bir heykel gibi okunuyor. İkinci eleman ise yukarı ve aşağı giden paralel parçaların olduğu, bir ağacı çevreleyerek yeni kullanımlar öneren sürekli bir yapısal boru olarak nitelendiriliyor.
Yaratılan alanların biçimi ve sunduğu işlevlerin farklılaşması her yaştan insanı bir araya getirmek için özellikle kurgulanmış. Fiziksel spor aktiviteleri için gökyüzüne açılan bir spor alanı, birlikte zaman geçirmek isteyen insanlar için de buluşma alanı olan boşluklar, sınırları belirsiz kamusal kullanımlar sunuyor.
İlgili İçerikler:
-
Şakirpaşa’nın Düşündürdükleri
Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılması tartışmaları hem kent bileşenlerinin hem de sivil halkın gündemini uzunca bir süre meşgul etti. Havalimanının 2024’ün son çeyreğinde kapatılması ve “iki şehrin tam ortasına” yapılarak herkesi mutlu edeceği düşünülen Çukurova Havalimanı’nın faaliyete geçmesi Adana’nın kentsel prestiji çerçevesinde yeni bir tartışma konusu haline geldi.
-
AnkaraAks Almanya Augsburg'daki Tiyatro Meydanı'nı Dönüştürecek
-
Kamusal Alan Bir Mekân Değildir!
Günümüzde çok sık karşılaştığımız "algı yönetimi" olarak ifade edilen manipülatif eylemin, nasıl etkili olabildiğini, nasıl etkili kullanabildiğini anlamak için araçlarını iyi tanımlayabilmemiz önemli. Bu eylemin karşılıklı bir etkileşim olduğu ve eyleyenin değil eylenenin de bu durumdan sorumlu olacağı bir gerçek. Ama bu yazının derdi ne eyleyen ne de eylenen ile ilgili…
-
Kamusallık ile Mekân Oluşturma Ustalığı
"Mimarlık sanat mı yoksa mühendislik midir?" sorusu sık sık tartışma yaratan bir konudur. En kestirmeden mimarlığın her iki alanda da etkili bir meslek olduğu çıkarımı tartışmayı dengeleyen bir sonuç olarak hâkim görüş kazanır. Ancak...
-
Gym Rat's Lab
-
Katılımcı Tasarım Pratikleri
3 Ağustos 2022’de ATÖLYE, Participatory Design Conference (PDC) Turkey ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ev sahipliğinde “Katılımcı Kent Yürüyüşü” etkinliği düzenlendi. ATÖLYE İstanbul’un Bomontiada’daki Hub’ında başlayan yürüyüşün ardından yapılan çalışmalar 12 Ağustos 2022 Cuma günü İstanbul Planlama Ajansı'nda (İPA) gerçekleştirilen, uygulayıcıların ve araştırmacıların katıldığı bir panelle izleyicilere sunuldu. Panelde çalışmalarını anlatan ATÖLYE ekibinden Ecem Çınar ve Aleyna Türker'le katılımcı tasarım yöntemlerini ve çalışma süreçlerini konuştuk.
-
Kızıl Çatı Altında Çokluk
-
Pandemide, Pandemiye Rağmen Bir Arada Olmak: Mekanda Ama Nasıl?
Kentin Muhalif Yüzü'nde bu ay Elif Sidar Ökdemir, pandemi ile birlikte gelen yeni mekansal koşulları kamusallık, politik eylem, dayanışma ağları ve dijital alan gibi çeşitli perspektiflerden okuyor.