Gerçeküstü Uğrak
Birbirinden farklı kullanıcıları ortak kültürel simgelerden ilhamla aynı çatı altında toplayan kentsel strüktür, hayal gücünü kamusal alana taşıyor.
Arachi ya da diğer adıyla Kent Alebrijesi Meksika’da, Chihuahua Mimarlık ve Tasarım Enstitüsü’nün (ISAD) her sene düzenlediği yaz atölyesi Taller del Desierto (Çöl Atölyesi) kapsamında üretildi. Madridli ekip Enorme ile yerel mimarlar Juan Castillo, Miguel Heredia ve öğrencilerin desteğiyle inşa edilen strüktür, alışılmışın dışına çıkan kamusal alanlar ve kentte karşılaşma mekanları üzerine sıklıkla projeler üreten ekip için yeni bir araştırma niteliğinde.
Proje, farklı uğraşları fakat benzer ihtiyaçları olan çeşitli toplulukların bir araya geldiği, çevresindeki yerleşim içinde merkezi konumlu bir parkta bulunuyor. Mariachilerden ya da olmak isteyenlerden oluşan bir grup, henüz inşası tamamlanmamış olsa da kullanımda olan kilisenin cemaati, parkta oynayan çocuklar ve onları gözeten ebeveynleri ya da zamanla parkın bakımını kendiliğinden üstlenmiş olan mahalle büyükleri farklı sosyal gruplardan bazıları. Atölye süreci, bireysel arzuları toparlamaktan ziyade tüm bu komşu paydaşların müşterek hayal gücünü tasavvur etmeye niyetlenerek başlamış.
Çalışmanın ilk aşamasında, muhtemel kullanıcıların performans sergilemek, kiliseden sonra sosyalleşmek, öğleden sonra çok güneş aldığı için boşalan parkı günün her saati kullanabilmek gibi ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabilecek gölgelik, geniş bir mekan esas ihtiyaç olarak belirlenmiş. Arachi, bunu mümkün kılacak üst örtüyü oluşturan ve taşıyan metal bir strüktürden oluşuyor. Zemine yerleşen dört metal çerçevenin taşıdığı, kemerli oyukları ahşap panellerle kaplanmış üst hacim ise ahşap paletler ve strüktüre gerilmiş renkli kumaşlar sayesinde gölge sağlıyor. Oturma alanları, tarhlar ve masa gibi çalışan yüzeyler ise boşluklu beton bloktan, mahalle sakinlerince üretilmiş. Ortada bırakılmış geniş boşluğun da dans ve müzik gösterileri esnasında kullanılması planlanmış.
Strüktürün hem istiflenmiş yüzeyleri hem de panellerinin üstü parlak renklerle boyalı çeşitli geometrik örüntülerle dolu. Bu aşamada esin kaynağı, ülkenin kültüründe popüler bir yeri olan, dolayısıyla ortak bir unsur da tanımlayan tasvirler olmuş. Meksika’nın halk sanatının özgün üretimlerinden olan alebrijesler de bunlardan biri. İsimlendirilmesi ve ilk üretimleri, 1930’larda kağıt kullanarak pinyata, karnaval maskeleri gibi işlerde ustalaşmış sanatçı Pedro Linares’e atfedilen alebrijesler, çoğunlukla pek çok hayvan bedenine ait parçalar aynı bedende buluşturularak tasarlanıyor. Kağıt kullanımı yerini ahşap oymaya bırakmış; ancak kumaş, LED ışıklar gibi çeşitli malzemelerle de çeşitlendirilebiliyor. Arachi, bu fantastik/mitsel yaratıkları betimleyen düşsel heykelleri kentsel bir strüktüre dönüştürüyor.
Strüktürün yerleşiminden mobilyaların düzenlenmesine ve örüntülerin boyanmasına dek tüm süreç, atölyeye katılan öğrenciler ve çevre sakinleri tarafından özellikle de çocukların desteğiyle yürütülmüş.
İlgili İçerikler:
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.
-
Tianjin 4A Spor Parkı
-
Aš Hatıra Parkı
-
AnkaraAks Almanya Augsburg'daki Tiyatro Meydanı'nı Dönüştürecek
-
Aulatopía
-
Kamusal Alan Bir Mekân Değildir!
Günümüzde çok sık karşılaştığımız "algı yönetimi" olarak ifade edilen manipülatif eylemin, nasıl etkili olabildiğini, nasıl etkili kullanabildiğini anlamak için araçlarını iyi tanımlayabilmemiz önemli. Bu eylemin karşılıklı bir etkileşim olduğu ve eyleyenin değil eylenenin de bu durumdan sorumlu olacağı bir gerçek. Ama bu yazının derdi ne eyleyen ne de eylenen ile ilgili…
-
Kamusallık ile Mekân Oluşturma Ustalığı
"Mimarlık sanat mı yoksa mühendislik midir?" sorusu sık sık tartışma yaratan bir konudur. En kestirmeden mimarlığın her iki alanda da etkili bir meslek olduğu çıkarımı tartışmayı dengeleyen bir sonuç olarak hâkim görüş kazanır. Ancak...
-
"Kentsel Ritim Bağlamında Kentsel Tasarım” Kitabı Yayında