İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Tarihindeki En Kapsamlı Koleksiyonuyla Açılıyor
20 Eylül 1937 tarihinde Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi’nde Atatürk’ün emriyle açılan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi 85. yıldönümünde sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda tarihindeki en kapsamlı koleksiyon sergisiyle yeni binasında ziyarete hazır olduğunu, açılış gününün kısa zamanda duyurulacağını belirtti.
Fotoğraf: EAA Mimarlık
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı bir kurum olan müze, 1970’lere kadar Türkiye’deki tek sanat müzesi olarak kalmış. Türkiye’nin en önemli modern Türk resim koleksiyonun sahibi olan ve Türkiye'nin birçok büyük ilindeki sanat müzelerinin ve Devlet Sanat Galerileri'nin kaynağı durumunda olan müze, 2012 yılında Tophane’deki yenileme çalışmaları süren Antrepo No 5’e taşındı. Yetmiş beş yıl Resim ve Heykel Müzesi’nin adresi olan Veliaht Dairesi'nde ise Millî Saraylar Daire Başkanlığı tarafından Milli Saraylar Resim Müzesi adıyla farklı bir müze kurulmuş ve 2014’te ziyarete açıldı.
Sedad Hakkı Eldem yapısı olan Antrepo No 5, mimar Emre Arolat tarafından müzeye dönüştürüldü. Müzenin bu yeni yapısı ilk olarak 2019 yılında, 16. İstanbul Bienali’nin ana mekanlarından biri olarak sanatseverlere buluştu.
İlgili İçerikler:
-
Saklayarak Saklamamak: Reichstag
Mimarlık pratikleri süresi içerisinde, zamanın bir bölümünde dönemin toplumsal döngü ve olgularından doğrudan etkilenen Reichstag yapısı, kişisel bağlamını ve anlam kodunu oluşturduğu kurgudan sıyrılmalar-kopmalar-ayrılmalar yaşayarak, bir başka zamanda, bir başka bağlamda, bir başka çevreyle, ona göre tekinsiz bir ortamda yeni anlam kodunu oluşturmak ile ilişkili bir uğraşa sahip.
-
Defter Bilançosu: On Yılın Dökümü (X-Lopedia, 1-25)
Mimarların, yazarların, sanatçıların defterleri öğrenilmiş ağırbaşlılıktan, gün gelir sıyrılır mı? Yazmaya başladığımdan beri, açılmasını beklediğim tartışmalar açılmadıkça, gelmesini beklediğim kavramlar gündeme gelmedikçe (gelmiyor, gelecek gibi değil) endişeleniyorum.
-
Geleceğin Mimarlarına Kılavuz Niteliğinde Bir Kariyer Yolculuğu
İlham verici kariyeri boyunca, üzerinde çalıştığı projeleri çizim aşamasından inşaatın son detay uygulamalarına kadar titizlikle takip eden Tolga Kezer ile Moskova'dan İzmir'e uzanan çalışma hayatını, Kezer Mimarlık'ın kuruluş sürecini, uluslararası tecrübelerini, tasarım felsefesini ve ödüllü projelerini konuştuk.
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.
-
"Bağlam" Meşrulaştırmadır
Metropol insanı için genel geçer isteklerin başında, en küçük fırsatta şehir hayatından çıkıp bir doğa parçasına yakınlaşma isteği geliyor. Bu tabiat parçasının insan doğasına iyi gelen yanı, çözülemeyen kaotikliği olabilir mi?
-
Finlandiyalı Mimar ve Sanatçılar Art & Architecture Paneli’nde Buluşuyor
-
Dünyanın En Büyük Müzesi Grand Egyptian Museum Açılıyor
-
Ölçülebilirliği Aşan Yaşanan Mekân
Goethe’nin yaşamı yükselten mimarlık tanımıyla başlayalım bu yazımıza… Onun bu tanımında, mimarlık ancak ve ancak tüm duygulara seslenebildiğinde yaşamı yükseltebilen bir değer kazanmaktadır! Nasıl mı?