İstanbul’un Dışı?
2013 yazı sırasında Sinan Logie ve Yoann Morvan, İstanbul’un kentsel saçaklarını arşınladı. Doğudan batıya, toplamda 300 km’lik bir ize karşılık gelen bu yürüyüşler, metropolün şiddetli yayılmasını ölçtü. Şu an 5.343 km2 alana yayılmış ve on beş milyondan fazla bireye ev sahipliği yapan bu kentsel alan, İstanbul’u Avrupa’nın en büyük metropolü olarak tanımlıyor. Bu yeni bölgelerde dolaşmak, turistik ya da İstanbullu bir kentsel deneyime kıyasla, pek çok farklı kent suretini ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda, inşa süreci altında kalmış olan kentsel bölgenin eteklerinde yavan bir manzara sunuyor. Bu yeni bölgelerde, kentsel vahşet sosyal dokuya olduğu gibi doğal çevreye de kalıcı olarak zarar veriyor. Bugün, bu eski çeperler yeni karşıtlıklar olarak okunmalı. Bahsi geçen saçakların kentsel simgelerini sunan bu proje, İstanbul kent çeperlerini arşınlanmak için bir davetiye. Bu simgelerden bazıları geçmişin son izlerini oluştururken, bazıları da geleceği yeniden şekillendiriyor. Yine de, bu geniş bölge içinde dünyadaki en ilginç kentlerden birini korumak üzere mücadele eden derneklerin varlığı ile umuda dair birkaç işaret bulunabilir.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Yeni bir Bienalin Eşiğinde: “Aura ve Sergilenebilirlik”*
Bienaller mevsimine girdiğimiz bu aylarda, sanat deneyimine ve bununla ilgili olarak bienallerin tarihine farklı bir açıdan bakmak mümkün mü? Damla Göre, bu soruyu, Walter Benjamin ve sanat eserinin giderek değişen alımlanışı aracılığıyla ele aldı.
-
Acaba Size “Antroposen” Yerine “Antreposen” Diyebilir Miyim?
Eğer mimari kararların da ekosisteminden söz ediyorsak, aradaki farkı ortaya koyan bir mimari eylemsellik, süreci bütünüyle bambaşka bir modele sıçratacak bir kurgulama potansiyeline sahip.
-
Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Bienaller
16. İstanbul Bienali’nin, doğrudan veya dolaylı yoldan ilişkili olduğu halk sağlığı problemlerini bertaraf etmesi için, asbestli mekanları terk-i diyar eylemesi tek başına yeterli olmayabilir.
-
Vardiya: Esnasında ve Sonrasında
16. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde mimarlık öğrencilerini vardiyalar halinde sürece dahil eden Türkiye Pavyonu’nu ve düzenlenen 13 farklı atölyede elde edilen birikimi, projenin küratörleri ile konuştuk.
-
Chicago Mimarlık Bienali 2019
-
4.İstanbul Tasarım Bienali 22 Eylül'de Ziyarete Açılıyor
-
Odaklar Dizisi
-
İstanbul Bienali'nden Sanatçı ve Araştırmacılara Çağrı