Kanatlı Raylar
Sene 1934. Şekip Akalın, Bayındır Bakanlığı’ndaki görevi kapsamında Ankara için bir tren garı tasarlamaya koyulur. Yeni cumhuriyetin ulaşım ağı olan demiryollarını kutsayan bir mabedin inşası için kolları sıvar. Avrupa gezileri onu Art Deco’ya ikna etmiş olsa gerek ki makine estetiği ile zanaat karması bu stil, TCDD’nin uçan kanatlı raylardan oluşan logosuyla bir araya gelerek bu fotoğraftaki görüntüyü meydana getirmiş. Akalın’ın o zamanlarki gelecek hayallerini, ülkesinden neler beklediğini, umutlarını tasavvur etmek pek de zor değil. Tasarladığı garın açılışının üzerinden 78 yıl geçtikten sonra tanık olduğu katliamın bu hayaller içinde yer almadığını düşünmek de.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Gümüş Çöl
Betonun suya dokunduğu kesit, kentin sınırı.
-
İzlemek
Kadın telefonuna, kedi yola bakıyor. Ahşap latalar, brüt beton strüktür parlak yeşile ve gün ışığına bakıyor. Biz ise bu görüntüyü izliyoruz.
-
Netlik
İyi bakılmış bir ormandan geçerken, önce karmakarışık bir ağaç yığını görürsünüz. Sonra tam bir noktada bakarsınız ki, aslında hepsi düzgün sıralanmışlardır. Netlik.
-
Bir Yürüyüş
Sabah uyanıyorum, aklıma ilk gelen dün akşam laboratuvarda başlatıp lojmana döndüğüm deney. Sonucu bir saate alacağız, acele etmenin alemi yok ama merak işte.