Kız Kulesi Anıt Müze Olarak Ziyarete Açıldı

2021’de deprem dayanımı ve aslına uygunluk gibi sorunsallarla restorasyon sürecine giren ve 20 ayda onarımı tamamlanan Kız Kulesi, 11 Mayıs 2023’te bir ışık gösterisiyle ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumluluğundaki proje, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve Han Tümertekin’in yer aldığı bilim kurulu danışmanlığında uygulandı. Süreç, Kız Kulesi’nin gerek konumu gerekse kent imgesindeki yeri nedeniyle kamu tarafından da merakla takip edildi. Kafe-restoran işleviyle yakın tarihte yapısal birçok müdahale geçiren kule, bu son koruma kararları ve düzenlemeyle anıt müzeye dönüştürüldü.

Kız Kulesi’nin 19.yy ve 2023’teki görüntüsü (kizkulesi.gov.tr ,2023)

Projenin restitüsyon evresinde kulenin 1826 yılındaki görüntüsü referans alındı. 1944 ve 2000 yılları arasında betonarme teknikle yenilenmiş, yapının statiğini bozan, kat döşemeleri, balkon, külah ve kulenin önündeki kapalı yapı, ahşap malzemeyle özgün biçimine kavuşturuldu. Muhdes çelik çapraz elemanlar kaldırıldı. Kulenin yerleştiği adacık, deprem riskine karşı kazıklarla güçlendirildi ve denizin zemini aşındırmasını önlemek için dalga kırıcı taş bir düzenek kuruldu.

Kale avlusunu örten çelik çatının ve avlu içine eklenmiş asma katın sökülmesiyle ziyaretçiler, İstanbul manzarasına hâkim açık bir seyir alanıyla buluşuyor.

Bir kale yapısının seyir alanı olarak organize edilmesi fikri dünyada yeni değil ancak sur yapılarıyla dolu İstanbul merkezinde bir ilk. Kulenin İstanbul’u çok yakından ama dışardan izleyen mikro bir uydu gibi konumlanması sahip olduğu panoramik deneyimi daha dinamik kılıyor.

Restorasyon aşamaları hakkında detaylı bilgi için: https://kizkulesi.gov.tr/restorasyon-sureci

Etiketler:

İlgili İçerikler: