Lysolaje Teknik Hizmet Merkezi

EN

PROGRES architecti tarafından tasarlanan Teknik Hizmet Merkezi, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ın Lysolaje bölgesinde yer alıyor.

İşlevsellik, sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerjilerle çalışma, çevreye saygı, iç ortam standardı ve kullanılan malzemeler açısından yapının kamusal alanda bir ilham kaynağı olması amaçlanıyor.

Yamaca yerleşen alçak hacim, ahşap panellerin öne çıktığı ritmik cephesiyle, çevresindeki konut yapılarıyla ilişki kuruyor. Kullanım sırasında ihtiyaca göre açılıp kapanan modüller cepheye dinamizm katıyor.

Merkez, çelik kutu profillerle tamamlanan prefabrike beton çerçeveli modüler bir sistem olarak tasarlandı. Bu modüler mekan yerleşimi, iki farklı programın serbestçe kurgulanmasına olanak sağlarken, gelecekte gelebilecek işlev değişikliği taleplerine de esnek bir yanıt veriyor.

Yapıda her biri kendine özgü gereksinimleri olan iki program bulunuyor. Daha geniş olan teknik alanda bakım araçları için garajlar, malzeme deposu ve kapalı bir depo yer alıyor. Mürettebat için, çelik konstrüksiyondan bağımsız bir iç kutu olarak tasarlanan daha küçük alanda ise oda boyutu, aydınlatma, akustik, iç sıcaklık ve görünüm gibi farklı gereksinimler çözümlendi. Bu kısımda soyunma odaları, atölye, ofis, sıcak hava deposu ve yoğun kar yağışı gibi acil durumlar için gece vardiyalarında da kullanılan bir salon bulunuyor.

Hafif konstrüksiyon sayesinde ikinci katta yönetici dairesi için ayrı bir hacim oluşturuldu. Bu alan da gelecekte bitişik modüller üzerinde genişletilme imkanı sunuyor.

Döner kapılarla sokaktan ayrılan giriş avlusu, cam doğramalar sayesinde iç mekana yumuşak bir doğal aydınlatma sağlıyor. Bu iç avlu aynı zamanda yarı özel bir buluşma noktası olarak hizmet veriyor.

Zemine kısmen gömülü olması sayesinde, ısıtılmayan teknik kısım sabit bir sıcaklığı koruyor. Isıtılan kısım ise pasif yalıtımla destekleniyor. Merkezin ve bakım ekipmanlarının enerji ihtiyacı için binanın çatısına pil depolamalı bir fotovoltaik enerji santrali kuruldu. Depolanan yağmur suyu bakım ve sulama için yeniden kullanılıyor. Tüm iç mekanlar doğal gün ışığı ile aydınlatılıyor ve tüm yaşam alanları yüksek standartlarda iç akustiğe sahip. Çalışma düzenindeki değişkenlik ve dayanıklı malzemelerin kullanımı yapının ömrünü uzatıyor.

Yerleşim Planı
Birinci Kat Planı
İkinci Kat Planı
Kesit
Kesit
Görünüş
Görünüş
Görünüş
Aksonometri

Etiketler: