Mekansal Uzanım

Geleneksel mekan algısı ve mimari dışavurumun modern bir yorumu olan sosyal ve kültürel merkez, Portekiz kıyısında şehir ve okyanus arasına çekilen görsel bir köprü haline geliyor.

Portekiz kıyısında bulunan Costa Nova Sosyal ve Kültürel Merkez, hem şehrin hem de okyanusun son bulduğu bir sınır bölgesinde konumlanıyor ve tasarımındaki yüzeylerin yönelimi ve malzeme seçimiyle iki farklı dokunun da bir parçası haline geliyor. Yeni bir sağlık merkezinin yanında sosyal donatıların da olduğu binada ayrıca sergi alanları ve etkinlik mekanları da bulunuyor.

fotoğraflar: fernando guerra | fg+sg
vaziyet planı
cephe görünüşü
cephe görünüşü
zemin kat planı
1. kat planı
kesit
kesit

Kumları kesen ahşap yürüme yolları ile şehirden kumsala, caddeden yapıya geçiş sağlanıyor. Çok işlevli yapının konsepti Costa Nova bölgesinin özgün mimari tipolojisinden besleniyor. Geleneksel kültürün, bir mekanı algılama ve inşa etme yöntemlerini çağdaş bir şekilde yeniden yorumlamayı amaçlıyor. Geleneksel “palheiro” inşaat tekniklerinden yararlanılan projedeki ahşap kullanımı aynı çabadan kaynaklanıyor. Zemine yarı gömülmüş temel, kumların üzerinden duran binaya havada duruyormuş hissi katıyor. Zeminden çatıya uzanan bir rampa ile oluşturulan alan, okyanusa doğru yönelen bir bakış noktası meyadana getiriyor. Caddeden binaya uzanan giriş, ahşap bir meydan oluşturuyor ve gelen ziyaretçileri rüzgara karşı koruma altına alarak binanın merkezine yönlendiriyor.

Etiketler: