Nefes Alan Ev

EN

KiKi ARCHi, Shenzhen'de, kolonyal tarz da inşa edilmiş bir konutu yenileyerek nefes alan bir eve dönüştürdü.

Çin'de bir dönem oldukça popüler olan kolonyal tarzda inşa edilen ve karmaşık bir dekorasyona sahip ev, günümüz yaşam şartlarına uygun değildi. Ev sahibi bir süre evi özgün haliyle kullanıp eski tarzıyla deneyimledikten sonra, ailesi için rahat ve konforlu bir yaşam alanına dönüştürmek istedi.

Tek cepheden ışık alan yapı, bir bodrum ve çatı katıyla birlikte toplam beş kattan oluşuyor. Çatı pencereleriyle aydınlanan çatı katı dışında iç mekanın çoğu karanlık ve düzensiz bir kullanım sunuyor. Ayrıca sıcak iklim ve sivrisinek sorunları nedeniyle, yapıdaki birkaç küçük balkon zamanla atıl hale gelmiş, bu da açık havada vakit geçirmek isteyen ev sakinleri için önemli bir sorun.

Yenileme Öncesi

KiKi ARCHi, bu sorunlara karşılık nefes alan bir ev konsepti önerdi. İç ve dış mekanları birbiriyle entegre etmek için ışık, hava ve akıştan oluşan üç anahtar kelimeye odaklandı. İlk olarak, aydınlatma sorununu çözmek için, merdiven holünün üzerinde, çatıya iki çatı penceresi eklendi. Böylece merdiven holünün ve merdivenin boşluklu yapısı sayesinde diğer katların doğal ışıkla aydınlatılması sağlandı.

Aynı zamanda evin dışı da önemli ölçüde değişti. Mevcut balkon yapısı ile özel beyaz mesh pencere tüm cepheyi sararken, balkonu yarı açık bir mekana dönüştürüyor. Kafes pencereler, hem havalandırmalı hem de sivrisinek önleyici, korozyon önleyici ve pas önleyici ile işlenir. İyi bir görüş efekti sağlamak için bazı kafes pencereler görüş açısının yüksekliğine göre camla değiştirilir. Bu yeni cephe modern ve havadar olup mahremiyete izin verirken aynı zamanda nefes alabilir.

Evin dış cephesi de büyük ölçüde değişti. Mevcut balkonları ve tüm cepheyi kaplayan özel beyaz mesh malzeme, balkonları yarı açık mekanlara dönüştürdü. Çin'in güneyindeki şehirlerde yaygın olarak kullanılan, korozyon ve paslanmaya karşı işlenmiş kafes pencereler hem havalandırma sağlıyor, hem de sivrisineklere karşı koruma sunuyor. Görüş açısının yüksekliğine göre, görüşü engellememesi için bazı doğramalarda kafes yerine cam kullanıldı. Yapıya modern bir etki katan bu cephe mahremiyet sağlarken aynı zamanda nefes alan bir yapıya sahip.

Fotoğraflar: Eiichi Kano

Ailenin en çok birlikte zaman geçirdiği zemin katta, yaşam alanıyla ilişkili avlunun bir kısmı iç mekana eklenerek bu alan çay salonu olarak düzenlendi. Avlu alanı azalsa da, tamamen açılabilen katlanır paravanlar ve sürgülü kapılar sayesinde dış mekan kullanımı neredeyse ikiye katlandı. Artık çay salonundan veya yemek odasından doğruca avluya çıkılabiliyor.

Fotoğraflar: Tony Tan

En iç kısımdaki oturma odası nispeten sessiz. Basamaklar doğal bir sınır duygusu sağlıyor ve mekanlar arasındaki geçiş esnekliği oturma odasının tüm işlevsel alanlarla bağlantı kurmasını sağlıyor. Oturma odasında daha iyi aydınlatma sağlamak için mutfağı örten sundurma çatı yönünde yatay bir ışıklık penceresi oluşturuldu. İç malzemelerde ve dekorasyonda, güncel konfor şartlarına uyumlu; mikro çimento zemin, özel rattan dolap, diatomit çamuru sıvalı duvar ve kavisli ahşap ızgara tavan tercih edildi.

Temel yaşam ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenen yeni evde, bodrum ve çatı katı video odası, çok amaçlı salon ve okuma odası olarak kullanılıyor. Artık ev sahipleri katlanır kapıyı açarak veya balkonda vakit geçirerek, dışarı çıkmadan dört mevsim açık havanın tadını çıkarabilir.

Etiketler: