Yön Veren Çerçeve

Yazgan Tasarım Mimarlık'ın gerçekleştirdiği Mustafa Vehbi Koç Spor Salonu'nda kütleler, içinde bulunduğu endüstriyel yerleşimdeki konteyner tipine atıfta bulunarak beyaz kabukla sarılırken, tuğla zemin ve renkli film cepheleriyle güçlü bir nesne ve arka plan ilişkisi kuruyor.

Bursa’da, Yeni Yalova Bulvarı üzerinde bulunan TOFAŞ Otomobil Fabrikası Kompleksi içerisinde yer alan proje, iki ana kütle, ortalarında bu kütleleri birleştiren fuaye ve bu hacimlere arkadan bağlanan alçak ofis ve servis hacimlerinden oluşuyor. Spor kulübünün yönetim binası ve antrenman sahası işlevindeki kütleler, çalışanlar tarafından da fitness alanı olarak kullanılıyor.

Kütlelerin mimari dili fabrikanın endüstriyel yapısına atıfta bulunuyor: Yapıların tümü, fabrikalardaki beyaz konteyner tipi binalara kütlesel olarak, tıpkı bu konteynerler gibi beyaz bir kabuk ile çerçevelenerek referans veriyor. Ayrıca malzemeler de komşu endüstriyel yapılarda kullanılmış olan malzemelerden seçildi. Özellikle koyu renk seçilmiş, zemin malzemesi olarak kullanılan kahverengi pres tuğla, üstüne oturtulan beyaz yapılara görsel bir arka plan sağlıyor. Bu görsel bütünlüğü vurgulamak için yapılar, etraflarını saran yansıma havuzları aracılığıyla zeminden de koparıldı.

fotoğraflar: yunus özkazanç, kerem yazgan

Tüm bu beyaz cephelerde, görsel bir dinamizm yaratmak amacıyla, yapılara ulaşım sağlayan yolun trafik aksı da göz önüne alınarak kırılmalar oluşturuldu. Bu kırılmalar sayesinde, yapıda ikincil bir cephe etkisi yaratıldı ve yapının yol aksına görsel olarak yönlenmesi sağlandı. Her yapının cephesi ayrı bir renk film ile kaplanarak kütleler birbirinden ayrıştırıldı. Yapının spor salonlarını barındıran, turuncu renkli film ile kaplanmış en büyük cephesi diğer kütlelere kıyasla yola yaklaştırılarak ön plana çıkarıldı. Fitness, çok amaçlı salon gibi yardımcı mekanları kapsayan diğer kütle ise daha geride duruyor. Alanın yakın çevresindeki, doğal ağaçlık olan korunmuş bölgeye cephe veren bu kütle yeşil filmle kaplandı; bu renkle, yapının bölgeyle görsel ilişkisini perçinlemek amaçlandı. İki kütleyi birleştiren ve fuaye alanını barındıran hacim ise, geçiş özelliğini vurgulamak amacıyla, baskın turuncu ve yeşil cephelerden farklı olarak, koyu füme. Bu renkli cam cepheler, gün içinde güneş ışığıyla ton değiştirerek hareketli ve dinamik bir etki yaratıyor. Tüm bu hacimleri arka ve yanlardan saran, alçak ofis ve servis mekanlarını barındıran kütle, bu sarılma etkisini güçlendirmek amacıyla kullanılan, zemin malzemesi ile aynı koyu renk tuğlayla belirginleşiyor. İç mekanlarda, turuncu, sarı ve yeşil renk geçişleri ara ara aydınlatma ve kaplama malzemelerinde tekrarlanarak dış mekandaki yüzeylerle de ilişki kuruyor.

Etiketler: