Katılımcı Süreçle Tasarlanan Kamusal Mekan
Venezuela’nın Punta Arenas sahili için tasarlanan kamusal mekan, mimarlığın yüksek sosyal etki, düşük maliyet ve mekansal sorumluluk dahilinde değerlendirildiği bir turistik servis istasyonu. Yapı, renkli ve geçirgen haliyle kolektif tasarımın altını çiziyor.
Proje, Venezuela’nın düşük nüfuslu Araya Yarımadası’ndaki Punta Arenas Sahili’nde yer alıyor. Yeşil alanların, kumsalların ve arkeolojik sit alanlarının oluşturduğu zengin doğal kaynaklar, bölgeye yüksek turist potansiyeli sağlıyor. Turizmin yanı sıra alanın bir diğer geçim kaynağını da balıkçılık oluşturuyor. Ancak bu potansiyelleri ortaya çıkaracak strüktürel bir yapının olmayışı Colectivo Taller Independiente, Ruta 4 ve Pico Estudio ekiplerinin bir araya gelmesini sağlamış ve bu amaç doğrultusunda düşük maliyetli, hızlı ve katılımcı süreçli, ek işlevleri de içeren bir turist merkezi tasarlamaya karar vermişler. Tasarım projelendirme sürecinde yerel halkla görüşülmüş, çocukların sürece dahil olması için atölyeler düzenlenmiş ve tasarımın ana şemasına bu toplantılar sonucunda karar verilmiş.
Sekiz hafta süren tasarım ve uygulama sürecinin, popüler dönüşümlerin dinamikleriyle oynayabilecek ve bölgede fiziksel, sosyal bir değişim sağlayabilecek bir yaratıcı süreç olması amaçlanmış. Bu yöntemler ışığında ilerleyen mimari proje, organik ve yerine özgü tasarlanan bir yaratım sürecine sahip. Dairesel bir plana sahip servis istasyonu, merkezinde kumların oluşturduğu bir meydan etrafında gelişiyor. Servis alanı ve kültürel alan olmak üzere meydan, projeyi ikiye bölüyor. Servis alanı, sosyal üretim modüllerinden, turistik alanlar ve dinlenme alanlarından oluşuyor. Kültürel alanda ise danışma merkezi, kütüphane ve öğrenci merkezi yer alıyor.
Proje, endüstriyel ve geleneksel malzemelerle tasarlanmış. Ahşap, bambu, metal ve halatlarla oluşturulan mekanlar, tek bir çatı altında şekilleniyor. Çatı kimi yerde seyrek dokunan bambularla şeffaflaşırken kimi yerde de metal ile opaklaşıyor. Strüktürün geçirgen tasarımı; sosyal gelişim süreci ve kolektif yapımın oluşturduğu mekanı yansıtmaya yardımcı oluyor. Yerel kimliği vurgulayan ve günceli yeniden keşfetmeyi amaçlayan tasarım, renkleriyle de dikkat çekiyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Kızıl Çatı Altında Çokluk
-
Pandemide, Pandemiye Rağmen Bir Arada Olmak: Mekanda Ama Nasıl?
Kentin Muhalif Yüzü'nde bu ay Elif Sidar Ökdemir, pandemi ile birlikte gelen yeni mekansal koşulları kamusallık, politik eylem, dayanışma ağları ve dijital alan gibi çeşitli perspektiflerden okuyor.
-
Topraktan Kadınlara
-
Kara Köprüsü
-
Kriz Dönemlerinde Sosyal Tasarım
Sosyal tasarım pratiklerine dair genel bir retrospektif anlatıyla 21. yüzyıla dair yerel bir okuma.
-
Kamusal Mekanı Canlandıran Enerji
-
Pritzker Ödülleri, Venedik Bienali ve Mimarlığın Marka Değeri
Lerzan Aras, mimarlığın toplumla ilişkisinin dönüşümünü ve bu yaklaşımın kurumsallaşmasında bienal ve ödüllerin üstlendiği rolü kaleme alıyor.
-
Koronavirüs Pandemisinde Sosyal Tasarım
Sosyal tasarım içinde bulunduğumuz kriz ve ardından yeniden kurulacak toplumsal ilişkiler için neler öneriyor?