Ediz Demirel Works tarafından tasarlanan “Cabin in Woods”, kentsel alandan uzak, Bergama’nın Kozak Yaylası’nda, bir köyün yakınındaki tepede konumlanmış, kısa dönemli kiralamalar için tasarlanmış küçük bir kabin projesi.
“Yere ait ve ayrık: Kozak Yaylasında Tektonik Karşıtlıkla Tanımlanan Bir Kabin”
Eski bir üzüm bağının içerisindeki mevcut kuru taş set duvarlarından birinin üzerine oturan yapı, bir yandan var olan dokuya asgari düzeyde müdahale ederken, diğer yandan çelik yapı sistemi ve metal cephesiyle doğadan tümüyle ayrışıyor.
Yapı, topoğrafyaya oturan temelinin merkezindeki bir çukur ve onu saran metal bir kabuktan ibaret. Bu çukur, insanları bir araya gelerek ateşin çevresinde ısınmaya, sohbet etmeye ve mekânı farklı açılardan deneyimlemeye davet ediyor. Islak hacimler ve diğer fonksiyonlar, bu merkezi yapıya eklenmiş birer eklenti gibi. Kabuk içinde oluşturulmuş asma kat ise yatma ve çalışma alanlarını tanımlıyor.
İçinde bulunduğu tabii çevreyi panoramik olarak görebilmek amacıyla kabuğa yatay bir yırtık açılmış. Cephede yer alan duvar boşlukları ise birer göz gibi kabuktan dışa doğru çıkıntılar oluşturuyor.
Temel için güçlendirilen set duvarı, bilinçli olarak arazideki taşların mevcut, gelişigüzel ve düzensiz örgüsüyle tamamlanmış; içerisine yerinde dökme (in-situ) betonarme temel dökülmüş. Topoğrafyadan koparılmış, havada asılı duran çelik iskelet sistemi ve korten metal cephe plakaları ise prefabrik olarak atölyede üretilmiş, arazide yalnızca kurulumu gerçekleştirilmiş.
Doğal dokunun bir devamı olan temel ve çukur, kullanıcıların topoğrafyayla temas kurmasını sağlayarak yapının bulunduğu yere ait olma eğilimi gösterirken; bu çukurun üzerini örten, çadır niteliğindeki çelik kabuk ise biçimi ve malzemesiyle çevreden ayrıksı ve yabancı olma karakteristiğini vurguluyor.
Nihayetinde yapının kimliği; malzeme, yapım tekniği, imalat yöntemi, yerellik-yabancılık karşıtlığı ve yerleşim stratejileri açısından iki zıt tektonik yaklaşım üzerine inşa edilmiş.