Manuela Pedraza Evi

EN

OADD arquitectos tarafından tasarlanan Manuela Pedraza Evi, Buenos Aires’in Villa Urquiza bölgesinde, küçük bir köşe parselde konumlanıyor. Çevresiyle etkileşim kuran evin biçimi köşeyi şekillendirirken aynı zamanda inşa edilebilir alanın tamamını kullanmayarak çevresindeki kentsel boşlukları artırmayı amaçlıyor.

Evin cephe kurgusu, özenle konumlandırılmış açıklıklarla, işlevsel, sade ve çağdaş bir hacim oluşturuyor. Net hatlar ve doğal malzemelerle tasarlanan yapı, sakinlik ve düzen duygusu yaratıyor.

İşlevsel olarak ev, geniş bir merkezi avlu ve teraslar etrafında organize edildi. Bu alanlar, iç ve dış mekanlar arasında sürekli bir etkileşim sağlayarak günlük aktiviteler için bir odak noktası oluşturuyor.

Sokakla doğrudan bağlantılı olan zemin katta, sosyal ve eğlence amaçlı bir barbekü alanı ile, sofistike ve işlevsel bir dokunuş sunan bir şarap mahzeni bulunuyor. Mahremiyet sağlamak için cephede mikro delikli alüminyum bir filtre kullanıldı. Bu katta ayrıca avluya açılan atölye/stüdyo ve giriş holü yer alıyor.

Tüm günlük aktivitelere ev sahipliği yapan birinci kat ana yaşam alanı olarak tasarlandı. Geniş bir oturma odası, köşe manzaralı bir terasa açılarak iç mekanlarda ferahlık hissi yaratıyor. Merkezi avluya bakan diğer odalar görsel ve mekansal süreklilik sağlıyor.

İkinci kat yatak odalarına ve küçük bir stüdyoya ayrıldı. En üst katta ise evin teknik ve hizmet alanlarının yanı sıra, bitkilendirilmiş teras ve havuz bulunuyor.

Tüm katlar, avluya bakan ahşap ve metal bir merdivenle birbirine bağlanıyor. Bu merkezi avlu, sadece mekanları organize etmekle kalmıyor, aynı zamanda doğal ışık ve çapraz havalandırma sağlayarak ferah ve sağlıklı bir iç ortam yaratıyor.

Evin malzeme seçiminde basit ve doğal unsurlar tercih edildi. Tuğla ve beton duvarlar, ışık ve hava geçişini sağlamak için stratejik olarak boşluklu tasarlandı. Yapı, çevresiyle dengeli bir ilişki kuran sade ve işlevsel bir barınma mekanı sunuyor.

Yapıda yerel ve geri dönüştürülebilir malzemeler tercih edildi ve entegre edilen yağmur suyu toplama sistemiyle sürdürülebilirlik desteklendi. Bununla birlikte yeşil teras, ısı düzenlemesine katkıda bulunarak hava kalitesini iyileştiriyor.