TunState: Aslı Çavuşoğlu’ndan Dönüşüm Üzerine Bir Ekosistem

12.05.2025

Aslı Çavuşoğlu’nun “TunState” adlı kişisel sergisi, 17 Mayıs–27 Eylül 2025 tarihleri arasında İMALAT-HANE’de izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının, İMALAT-HANE desteğiyle üretilen yeni çalışmalarını da içeren sergi, doğanın kendi kendini koruma stratejilerinden ilham alarak, dönüşüm, dayanıklılık ve yeniden var olma hâllerini odağına alıyor.

Sanatçının uzun yıllardır geliştirdiği anlatı dünyasını besleyen bu yeni sergi, sadece bir üretim pratiği değil; aynı zamanda bozulma, bekleme, direnç ve dönüşüm kavramlarını ele alan canlı bir ekosistem olarak kurgulanıyor. İlk olarak 2022 yılında Torino’daki Barriera’da gösterilen ve ardından 2023’te Meksika’daki Museo Jumex’te farklı işlerle genişleyen sergi, sanatçının geçmiş işleriyle kurduğu diyaloğu sürdürerek, geleceğe dair yeni bir sorgulama alanı açıyor. Çavuşoğlu’nun sergideki üretimleri, 2018 yılında Meksika’da karşılaştığı bursera fagaroides adlı ağacın kabuklarıyla başlayan bir sürece dayanıyor. Bu ağacın kabukları, sanatçının elinde zamanın izini taşıyan hassas birer nesneye dönüşüyor. Sergide, bu doğal malzemenin el yapımı kâğıda evrilerek dönüştüğü eserler; mikroskobik bir canlı olan Tardigrad’ın biyolojik dönüşümüyle paralel bir görsel ve kavramsal karşılık sunuyor.

TunState - Museo Jumex (2023) Fotoğraf: Enrique Macias Martinez

Sergi adını, zorlu çevresel koşullara karşı hayatta kalmak için metabolizmasını askıya alan Tardigrad’ın girdiği “tun” durumundan alıyor. Mekânın dış cephesinde izleyiciyi karşılayan bu figür, serginin düşünsel yapısına açılan kapılardan biri olarak öne çıkıyor. Doğal ve endüstriyel malzemelerin bir araya gelişi, sanatçının işlerinde sıkça rastlanan tarih, bellek ve dönüşüm katmanlarını görünür kılıyor.

Holy Stick (2023) Fotoğraf: Enrique Macias Martinez

Aslı Çavuşoğlu hakkında:

Aslı Çavuşoğlu, araştırma odaklı sanatsal pratiğinde kültürel ve tarihsel olguların dönüştürülme, temsil edilme ve yorumlanma biçimlerini inceler. Farklı mecralar kullanarak çalışan Çavuşoğlu, projelerinde sıkça bir tercüman, yazar ya da danışman rolü üstlenerek, ortak tarihlerimizin güvencesiz ve öznel doğasının altını çizer.

Çavuşoğlu’nun solo sergileri arasında; TunState, Museo Jumex, Meksiko (2023); TunState, Associazione Barriera, Torino (2022); Lahana Pembesi / Soğan Yeşili / Portakal Mavisi, EK BİÇ YE İÇ, İstanbul (2021) & Kadist, Paris (2020); With Just the Push of a Voice, MASS MoCA, Massachusetts (2020); The Place of Stone, New Museum, New York (2018); Red / Red, MATHAF Arab Museum of Modern Art, Katar (2016); In Diverse Estimations Little Moscow, RISD Museum, Providence (2014); The Stones Talk, ARTER, İstanbul (2013); Murder in Three Acts, Delfina Foundation, Londra (2013); katıldığı grup sergileri ve bienaller arasında ise Palais de Tokyo (Paris, 2020), Moderna Museet (Stockholm, 2017), Castello di Rivoli (Torino, 2019 & 2017), Manifesta 11 (Zürih, 2016), 14. İstanbul Bienali (İstanbul, 2015), New Museum Triennial (New York, 2015), Witte de With Center for Contemporary Art (Rotterdam, 2014), MAK Museum in Vienna (Viyana, 2013) ve Performa 11 (New York, 2011) bulunuyor. Sanatçının eserleri Arter (İstanbul), British Museum (Londra), Castello di Rivoli (Torino), MATHAF (Katar), MoMA (New York) ve Kadist (Paris / San Francisco) gibi uluslararası koleksiyonlarda yer alıyor.